// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jesper Stein: CITY
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Krimi

Jesper Stein: CITY

Skrevet af den 21. juni 2023 – 05:08Ingen kommentarer

Jesper Stein er tilbage efter en femårig pause fra krimiserien om Axel Steen, den hårdtprøvede og altid retfærdighedssøgende efterforsker, der ikke skyr noget middel for at få fat på gerningsmanden. Han har levet et hårdt liv med alt for meget druk, opslidende undercover-missioner og store personlige frustrationer. Derfor tog han ved afslutningen af ’Solo’ fra 2018 en pause fra politiet og blev sikkerhedsrådgiver i det private erhvervsliv. Langt bedre betalt, meget mindre opslidende, men ingen efterforskning, opklaring og jagt på forbrydere.

Det kan Steen ikke vænne sig til. Kolleger hjælper ham tilbage, for han er svær at undvære. Men livet i politiet starter på skolebænken, nærmere bestemt i Cambridge, hvor han tager en master i kriminologi, før han vender tilbage til politiarbejdet. Det kommer han til at gøre som chef for en ny forskningsenhed, der skal tage de allernyeste metoder i brug. Parallelt med arbejdet her, underviser han på Politiskolen.

Steen er dog fortsat en rastløs sjæl, drevet af en evig flamme, som får næring af livet ude i felten. Der er alt for meget skrivebordsarbejde i den nye enhed, og nu skal han så ovenikøbet være mentor og hjælper for kriminalpsykologen Maj Lund. Hun er drevet af sin tro på, at hun kan åbne selv de mest hærdede kriminelle op og få nye oplysninger ud af dem, om de kriminelle handlinger (især mord og voldtægt) de har begået. Steen er ekstremt skeptisk, men ikke blind for, at Maj kan noget som ingen andre.

Der er flere parallelle handlinger ud over denne. ’Paven’, en frygtet lejemorder og torturbøddel er kommet til landet, og ham har Steen været hård ved tidligere. Dette skal hævnes. Vi bliver også klogere på Steens opvækst og første forelskelse i en psykisk syg pige indlagt på det hospital, hvor hans far arbejdede.

Det hele er naturligvis forbundet, men der er gode gedigne overraskelser, da vi nærmer os slutningen. Ikke mindst i takt med, at vi lærer Maj Lund bedre og bedre at kende.

Axel Steen er blevet en anden, mere afvejet og mere i balance. Han har fået bedre kontrol over nogle af sine mange indre dæmoner og er tydeligvis blevet klogere på sig selv. Han er fortsat drevet af at opnå retfærdighed og få forbrydere stillet til regnskab for deres ugerninger. Og det kan fortsat presse ham ud, hvor han kommer tæt på grænsen for det tilladelige i politiarbejdet og i forholdet til overordnede. Så dynamikken og muligheden for den pludselige eksplosion ligger klart stadig og lurer.

Det er super at have Stein og Steen tilbage. Som krimiforfatter er Stein for mig blandt de allerbedste danske, både hvad angår plot, persongalleri og ikke mindst beskrivelserne af livet i de københavnske brokvarterer – selv om en del af handlingen i ’City’ foregår på Amager.

Jesper Stein: CITY. Politikens Forlag, 374 sider. Maj 2023

Der er lukket for kommentarer.