// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Jesper Stein: CITY
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Krimi

Jesper Stein: CITY

Skrevet af den 21. juni 2023 – 05:08Ingen kommentarer

Jesper Stein er tilbage efter en fem√•rig pause fra krimiserien om Axel Steen, den h√•rdtpr√łvede og altid retf√¶rdighedss√łgende efterforsker, der ikke skyr noget middel for at f√• fat p√• gerningsmanden. Han har levet et h√•rdt liv med alt for meget druk, opslidende undercover-missioner og store personlige frustrationer. Derfor tog han ved afslutningen af ‚ÄôSolo‚Äô fra 2018 en pause fra politiet og blev sikkerhedsr√•dgiver i det private erhvervsliv. Langt bedre betalt, meget mindre opslidende, men ingen efterforskning, opklaring og jagt p√• forbrydere.

Det kan Steen ikke v√¶nne sig til. Kolleger hj√¶lper ham tilbage, for han er sv√¶r at undv√¶re. Men livet i politiet starter p√• skoleb√¶nken, n√¶rmere bestemt i Cambridge, hvor han tager en master i kriminologi, f√łr han vender tilbage til politiarbejdet. Det kommer han til at g√łre som chef for en ny forskningsenhed, der skal tage de allernyeste metoder i brug. Parallelt med arbejdet her, underviser han p√• Politiskolen.

Steen er dog fortsat en rastl√łs sj√¶l, drevet af en evig flamme, som f√•r n√¶ring af livet ude i felten. Der er alt for meget skrivebordsarbejde i den nye enhed, og nu skal han s√• ovenik√łbet v√¶re mentor og hj√¶lper for kriminalpsykologen Maj Lund. Hun er drevet af sin tro p√•, at hun kan √•bne selv de mest h√¶rdede kriminelle op og f√• nye oplysninger ud af dem, om de kriminelle handlinger (is√¶r mord og voldt√¶gt) de har beg√•et. Steen er ekstremt skeptisk, men ikke blind for, at Maj kan noget som ingen andre.

Der er flere parallelle handlinger ud over denne. ‚ÄôPaven‚Äô, en frygtet lejemorder og torturb√łddel er kommet til landet, og ham har Steen v√¶ret h√•rd ved tidligere. Dette skal h√¶vnes. Vi bliver ogs√• klogere p√• Steens opv√¶kst og f√łrste forelskelse i en psykisk syg pige indlagt p√• det hospital, hvor hans far arbejdede.

Det hele er naturligvis forbundet, men der er gode gedigne overraskelser, da vi nærmer os slutningen. Ikke mindst i takt med, at vi lærer Maj Lund bedre og bedre at kende.

Axel Steen er blevet en anden, mere afvejet og mere i balance. Han har fået bedre kontrol over nogle af sine mange indre dæmoner og er tydeligvis blevet klogere på sig selv. Han er fortsat drevet af at opnå retfærdighed og få forbrydere stillet til regnskab for deres ugerninger. Og det kan fortsat presse ham ud, hvor han kommer tæt på grænsen for det tilladelige i politiarbejdet og i forholdet til overordnede. Så dynamikken og muligheden for den pludselige eksplosion ligger klart stadig og lurer.

Det er super at have Stein og Steen tilbage. Som krimiforfatter er Stein for mig blandt de allerbedste danske, b√•de hvad ang√•r plot, persongalleri og ikke mindst beskrivelserne af livet i de k√łbenhavnske brokvarterer ‚Äď selv om en del af handlingen i ‚ÄôCity‚Äô foreg√•r p√• Amager.

Jesper Stein: CITY. Politikens Forlag, 374 sider. Maj 2023

Der er lukket for kommentarer.