// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Ulrich Alexander Boschwitz: Den Rejsende
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Ulrich Alexander Boschwitz: Den Rejsende

Skrevet af den 11. august 2023 – 06:58Ingen kommentarer

’Den Rejsende’ kommer for første gang på dansk, og det skal det lille forlag Klara W have stor ros for. Det er en roman, der fortjener masser af læsere. Dens forhistorie er dramatisk.

Forfatteren var kun lige blevet 23 år, da han på få uger skrev fortællingen om den respekterede forretningsmand Otto Silbermann, der mister alt hvad han ejer og gradvist synker ned i fortvivlelse og vanvid på grund af den systematiske jødeforfølgelse i 1930’ernes Tyskland. Bogen udkom på engelsk i 1939 og i USA i 1940. Men tyske forlag var ikke meget for at tage den, og man skal helt frem til 2018, før den var klar til tyske læsere. Boschwitz nåede aldrig at se bogen blive udgivet i sit hjemland. Han døde under krigen i 1942 på et engelsk skib, der blev torpederet af en tysk ubåd.

Der er flere selvbiografiske træk i romanen. Forfatteren er allerede i 1935 flygtet til udlandet akkurat som hovedpersonens søn. Silbermann er som forfatterens far også gift med en kristen kvinde og familien er fuldblodstyskere. Silbermann er veteran fra 1. Verdenskrig og har efterfølgende klaret sig godt. Men efter nazisterne kom til magten skrider hans eksistens sammen. Gradvist mister han sine rettigheder, der er ingen beskyttelse fra ordensmagten, når han som så mange andre jøder forfølges og forulempes, mister sin ejendom, sine penge og sin omgangskreds.

Silbermann undrer sig over, hvad der sker. Hvad har han gjort, hvad har jøderne gjort og hvorfor reagerer kolleger, venner, forretningsforbindelse og mennesker på gaden med foragt og had?

Silbermann leder desperat efter en udvej, flakker rundt i tog mellem de tyske byer og håber desperat, at hans søn kan hjælpe ham til Paris, men dørene lukkes. De europæiske lande har lukket af for flygtninge fra Tyskland og overlader kynisk jøderne til deres skæbne, som jo for forfærdeligt mange blev døden i gaskamrene, sult og sygdom i koncentrationslejrene eller henrettelse.

Bogens skildring af Silbermanns deroute er isnende. Det er tusindvis af jøders oplevelse af udskamning, foragt og undergang kogt ned på individplan og gengivet som et surrealistisk mareridt fra en mørk tid.

Ulrich Alexander Boschwitz: Den Rejsende. Klara W. Oversat af Ann-Claire Olsen, april 2023.

Der er lukket for kommentarer.