// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Ulrich Alexander Boschwitz: Den Rejsende
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Ulrich Alexander Boschwitz: Den Rejsende

Skrevet af den 11. august 2023 – 06:58Ingen kommentarer

‚ÄôDen Rejsende‚Äô kommer for f√łrste gang p√• dansk, og det skal det lille forlag Klara W have stor ros for. Det er en roman, der fortjener masser af l√¶sere. Dens forhistorie er dramatisk.

Forfatteren var kun lige blevet 23 √•r, da han p√• f√• uger skrev fort√¶llingen om den respekterede forretningsmand Otto Silbermann, der mister alt hvad han ejer og gradvist synker ned i fortvivlelse og vanvid p√• grund af den systematiske j√łdeforf√łlgelse i 1930‚Äôernes Tyskland. Bogen udkom p√• engelsk i 1939 og i USA i 1940. Men tyske forlag var ikke meget for at tage den, og man skal helt frem til 2018, f√łr den var klar til tyske l√¶sere. Boschwitz n√•ede aldrig at se bogen blive udgivet i sit hjemland. Han d√łde under krigen i 1942 p√• et engelsk skib, der blev torpederet af en tysk ub√•d.

Der er flere selvbiografiske tr√¶k i romanen. Forfatteren er allerede i 1935 flygtet til udlandet akkurat som hovedpersonens s√łn. Silbermann er som forfatterens far ogs√• gift med en kristen kvinde og familien er fuldblodstyskere. Silbermann er veteran fra 1. Verdenskrig og har efterf√łlgende klaret sig godt. Men efter nazisterne kom til magten skrider hans eksistens sammen. Gradvist mister han sine rettigheder, der er ingen beskyttelse fra ordensmagten, n√•r han som s√• mange andre j√łder forf√łlges og forulempes, mister sin ejendom, sine penge og sin omgangskreds.

Silbermann undrer sig over, hvad der sker. Hvad har han gjort, hvad har j√łderne gjort og hvorfor reagerer kolleger, venner, forretningsforbindelse og mennesker p√• gaden med foragt og had?

Silbermann leder desperat efter en udvej, flakker rundt i tog mellem de tyske byer og h√•ber desperat, at hans s√łn kan hj√¶lpe ham til Paris, men d√łrene lukkes. De europ√¶iske lande har lukket af for flygtninge fra Tyskland og overlader kynisk j√łderne til deres sk√¶bne, som jo for forf√¶rdeligt mange blev d√łden i gaskamrene, sult og sygdom i koncentrationslejrene eller henrettelse.

Bogens skildring af Silbermanns deroute er isnende. Det er tusindvis af j√łders oplevelse af udskamning, foragt og undergang kogt ned p√• individplan og gengivet som et surrealistisk mareridt fra en m√łrk tid.

Ulrich Alexander Boschwitz: Den Rejsende. Klara W. Oversat af Ann-Claire Olsen, april 2023.

Der er lukket for kommentarer.