// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Kirstine Reffstrup: Jernlungen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Kirstine Reffstrup: Jernlungen

Skrevet af den 12. august 2023 – 06:21Ingen kommentarer

Kirstine Reffstrup skriver i sin anden roman smukt, sanseligt og poetisk, og samtidigt levende, om to b√łrns tragiske liv, levet af den sammen sj√¶l, f√łrst i Ungarn og senere i K√łbenhavn.

Med smukt sprog, perspektiveringer til nutidens udfordringer og indsigten i andre mennesker sk√¶bner, opfylder hun umiddelbart min tjekliste til en god bog. Bogen er absolut ikke d√•rlig, og ej heller sv√¶r at komme igennem. Den satte sig bare ikke i mig, da den sidste side var l√¶st (men gjorde senere st√łrre indtryk, da jeg skulle skrive anmeldelsen).

I Jernlungen v√¶ver Kirstine Reffstrup to personer, steder og tider sammen: En poliosyg pige i 50‚Äôernes K√łbenhavn og et b√łrnehjemsbarn i 10‚Äôerne i Ungarn. Agnes er med sin sygdom fanget i en jernlunge p√• hospitalet, der hj√¶lper hende, og mange andre b√łrn, med at tr√¶kke vejret. Et navnl√łst barn, der bliver efterladt af sin mor, vokser op p√• et b√łrnehjem under navnet Dreng, hvor han hurtigt forst√•r, at han ikke er som de andre drenge.

De to b√łrn har mange ting til f√¶lles trods deres forskelligheder. De er begge sat uden for samfundet, og lever en ensom tilv√¶relse. Agnes er fanget i jernlungen og Dreng er fysiologisk ikke som de andre drenge, og bliver af b√•de voksne og b√łrn behandlet anderledes p√• godt og ondt. Derudover tilh√łrer de samme sj√¶l, da Agnes ved at hun i sit tidligere liv var Dreng.

Agnes tager det let at v√¶re sp√¶rret inde i en jernlunge, m√•ske fordi hun allerede har pr√łvet at v√¶ret afsk√•ret fra f√¶llesskabet. I Ungarn resulterede det i st√łrre forbundenhed til naturen og i K√łbenhavn smelter hun sammen med jernlungen, hvor hun f√•r et helt s√¶rligt forhold til maskinen. S√• selvom man p√• mange m√•der under Agnes en bedre sk√¶bne, s√• har hendes erfaringer fra det tidligere liv, rustet hende til at kunne overleve det ensomme og indesp√¶rrede liv i jernlungen. Dog savnede jeg at f√• indblik i ensomheden og smerten, og synes at hun i begge de to liv, h√•ndterer sin h√•rde sk√¶bne for let.

Ligesom en Jernlunge er bogens indvirkning p√• en, en h√•rd skal, man skal bruge lidt tid p√• at tr√¶nge igennem, f√łr man forst√•r hensigten og alle nuancerne. Ved f√łrste tanke, er det en poetisk roman om k√łn, ensomhed, udnyttelse, isolation og ens lod i livet. Men g√•r man i gang med at t√¶nke eller snakke om bogen, stikker den dybere og g√łr st√łrre indtryk p√• bagkant.

Som jeg skriver denne anmeldelse, bliver det tydeligt, at Jernlungen er den type bog, som udfolder sig i refleksionen. Den egner sig derfor måske særligt sig til læseklubber, fordi den er fyldt med nuancer, som kræver at man tænker over dem.

Kirstine Reffstrup: Jernlungen, Gyldendal, 312 sider, Udgivet på dansk i april 2023

Der er lukket for kommentarer.