// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Pam Jenoff: Kommandantens sekretær
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historisk roman, Roman

Pam Jenoff: Kommandantens sekretær

Skrevet af den 18. maj 2023 – 06:04Ingen kommentarer

Jeg er vild med historisk fiktion, og Pam Jenoff er virkelig god indenfor sit felt. Hun formår med knivskarp snilde at stykke historier sammen, der får læseren transporteret tilbage til den tid, historien foregår i. Kommandantens sekretær er ingen undtagelse.

Den nittenårige jødiske kvinde Emma Bau er netop blevet gift med sin store kærlighed, Jacob, da Polen bliver besat under Anden Verdenskrig. Jacob forlader Emma for at være en del af modstandsbevægelsen, og Emma tager hjem for at bo hos sine forældre i Krakow, blot for at opdage at de er blevet flyttet over i den jødiske ghetto. Emma aner ikke sine levende råd og tager hen for at bo i ghettoen med sine forældre. Kort efter bliver hun dog smuglet ud af modstandsbevægelsen sammen med den lille forældreløse jødiske dreng Luckasz, som er den eneste levende arving til en meget velanset rabbinergren.

Emma og Luckasz skal bo hos Jacobs katolske tante Krysiam og Emma får dæknavnet Anna Lipinski. Der går ikke lang tid, før Anna erfarer, at for at overleve jødeforfølgelsen bliver hun nødt til at opføre sig som en katolsk polak og mænge sig med tyskerne. Krysia inviterer endda tyskerne hjem til middag, og Anna bliver tilbudt en stilling som den højtrangerende kommandant Georg Richwalders personlige sekretær. Anna siger ja til stillingen udelukkende for at hjælpe modstandsbevægelsen med at skaffe oplysninger, uden at vide at den lille gnist hun mærkede mellem hende og Georg ved deres første møde skulle vokse til tiltrækning mellem dem. Efterhånden som de tilbringer mere og mere tid sammen, opstår der følelser, som den unge Anna gør alt for at modstå – men hvor langt vil hun gå for at hjælpe modstandsbevægelsen, velvidende at det er på bekostning af hendes egen integritet?

Endnu en gang har Pam Jenoff skrevet en bog, der læser sig selv, og selvom jeg følte, som jeg nok altid har det med Jenoffs kvindelige hovedroller, at Anna var lidt for naiv for min smag, kunne jeg mærke hendes dilemma og tvivl, mens jeg læste. Fælles for Jenoffs bøger er, at man tydeligt kan mærke den grundige research, der er gået forud for tilblivelsen af romanerne, og jeg glæder mig altid til, at den næste bog kommer på markedet.

Læs også mine tidligere anmeldelser af Pam Jenoffs bøger her

Pam Jenoff: Kommandantens sekretær, Alpha Forlag, oversat af Anne Matthiesen, 360 sider, april 2023

Der er lukket for kommentarer.