// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Vibeke Marx: Skygger fra Sprogø
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Vibeke Marx: Skygger fra Sprogø

Skrevet af den 23. marts 2023 – 05:47Ingen kommentarer

I 2023 er det 100 år siden pigehjemmmet på Sprogø åbnede. Hjemmet blev oprettet som en del af De Kellerske Anstaltninger. Hjemmene eller anstaltningerne blev oprettet for at anbringe de af samfundets borgere, man ikke ønskede plejede omgang med resten af befolkningen. Det var en blanding af forskellige former for udviklingshæmmende, kriminelle m.v. og på Sprogø blev unge ugifte kvinder med en aktiv seksualitet anbragt.

Kvinderne var gennemsnitligt anbragt i syv år og kunne blive løsladt på betingelse af sterilisering. Hjemmet på Sprogø blev nedlagt i 1961, men på det tidspunkt var mange kvinders liv allerede forandret for evigt.

I romanen Skygger fra Sprogø møder vi den unge kvinde Magda. Hun er anbragt på Sprogø, jeg forstår ikke helt hvorfor, Magda gør heller ikke. På Sprogø møder hun stik imod samfundets planer en mand, og det går naturligvis galt. Hun tvinges til at bortabortere den lille dreng imod sin vilje og glemmer ham aldrig. Senere får hun arbejde som tjenestepige i en familie, der har en søn på hendes eget barns alder.

Anden halvdel af romanen tegner et portræt af Ursula. Hun har i hele sin barndom lidt voldsomt under sin fars kulde og sarkasme. Som ung voksen kvinde forsøger hun at finde sin egen vej i livet, hvilket er svært for hende. Hun kæmper med at løsrive sig fra sine brødre og faren samtidig med at hun lidt for hurtigt knytter sig lidt for meget til andre mennesker. Det er et stærkt portræt, der vidner om at traumer gives videre i generationer.

Skygger fra Sprogø er mere en roman om livet og konsekvenserne efter et ophold på Sprogø, end en skildring af livet Sprogø. Der er lidt mange karakterer at holde rede på, fordi vi springer i tiden og selv må regne ud, hvordan familiehistorien hænger sammen. Det er dog en fin roman og jeg er blevet nysgerrig på den mørke del af danmarkshistorien og vil egentlig gerne læse mere om kvindernes liv på Sprogø og baggrunden for, hvorfor samfundet på daværende tidspunkt søgte at begrænse at “de anderledes” fik børn. Den historie er dog ikke en del af denne roman.

For nylig havde filmen Ustyrlig biografpremiere. Den er inspireret af historien om kvindernes liv på Sprogø og den vil jeg gerne se. Det er et stykke historie, der fortjener opmærksomhed.

Vibeke Marx har skrevet en lang række af bøger, oftest med fortællinger om livet i Danmark før og nu med fokus på de skæbner, det tit forsvinder i det store billede. Her er link til anmeldelse af nogle af hendes bøger.

Vibeke Marx, Skygger fra Sprogø, Forlaget Modtryk, Genudgivelse 2023, 281 sider.

Der er lukket for kommentarer.