// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Fiona Valpy: Håbet ved verdens ende
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historisk roman, Roman

Fiona Valpy: Håbet ved verdens ende

Skrevet af den 24. april 2023 – 06:32Ingen kommentarer

Endnu engang har Fiona Valpy skrevet en hjertevarm og rørende historisk roman, der denne gang udspiller sig i Marokko i to forskellige tidsperioder.

I 1941 må den 12-årige jødiske pige Josie flygte fra Frankrig sammen med sine forældre og sin storesøster for ikke at falde i nazisternes kløer. De ender i Casablanca, hvor livet er helt anderledes end i Paris. Til forskel fra sin søster er Josie vild med deres nye liv i den spændende by, hvor hun hurtigt danner et tæt venskab med den muslimske pige Nina.

I 2010 ankommer Zoe med sin mand til samme pulserende havneby, hvor han er blevet udstationeret. I modsætning til Josie har hun mere end svært ved at falde til og kæmper med sit skrantende ægteskab og rollen som mor. Det falder hende ikke let at finde nye venner, og tilværelsen bliver hurtigt ensom i det store hus.

Dagene slæber sig afsted, indtil hun en dag finder Josies gammel dagbog gemt under gulvbrædderne i datterens værelse. Hun bliver grebet af Josies lyse sind og hendes beskrivelse af hverdagen i Casablanca under krigen. Gennem Josies øjne ændres Zoes blik på byen og sin egen situation langsomt, og hun begynder at ane et håb om, at byen rent faktisk kan være en ny begyndelse.

Jeg elsker virkelig Fiona Valpys skrivestil. Man bliver fanget af historien fra første side og kan ikke undgå at leve sig ind i både Josies og Zoes skæbne. Tempoet er roligt, og der veksles mellem de to kvinders fortælling, indtil deres historier på smukkeste vis flettes sammen til sidst. Det var som at være ved deres side i Marokko, og beskrivelsen af landet gav mig lyst til at hoppe på et fly til Casablanca med det samme.

Fiona Valpy har traditionen tro gjort sit researcharbejde virkelig grundigt, og det er der kommet en stærk historisk roman ud af, som jeg vil anbefale til alle, der elsker genren. Det er en skøn læseoplevelse.

Du kan læse vores anmeldelser af andre af forfatterens bøger her.

Du kan finde inspiration til mere historisk fiktion her.

Fiona Valpy, Håbet ved verdens ende, Cicero, 352 sider, oversat af Ulla Lauridsen, februar 2023

Der er lukket for kommentarer.