Katharina Volckmer: Aftalen
Gæsteanmeldelse af Mette Hermann fra Instagramprofilen @bog.dag.bog
Med sit lille format og sine kun 96 sider synes tysk-engelske Katharina Volckmers debutroman Aftalen ved første øjekast ikke af meget. Men med sin fortælleform og sin blanding af temaerne køn, identitet, seksualitet og den tyske fortid er romanen helt sin egen. Den er grænseoverskridende og vulgær, men også morsom og for mange sikkert også provokerende.
Aftalen er en slags bekendelseslitteratur. I én lang monolog deler romanens navnløse fortæller, en ung tysk kvinde, en lange række bekendelser og tilståelser med Doktor Seligman på en klinik i London. Handlingsforløbet udspiller sig i løbet af denne lægeaftale. Tid og sted ved vi ikke meget om, heller ikke om Seligman, udover at han er jøde.
Nogen egentlig plotstruktur finder man altså ikke i bogen. Fokus er derimod på de mange ytringer og betroelser om seksuelle fantasier, sexrobotter, sin affære med maleren K og fantasier om Hitler, som romanens hovedperson nærmest rabler af sig. At romanen foregår i et lægerum, er dog næppe noget tilfælde, for netop hos lægen er der jo tavshedspligt. Her kan man sige alt, her kan man tale om skyld og skam forbundet til ikke bare den tyske nazi-fortid, men også til egen krop, seksualitet og hvad det vil sige være kvinde.
Tysk litteratur, der beskæftiger sig med den tyske fortid, er ikke noget nyt, men måden det gøres på i Volckmers Aftalen er dybt original og hyper aktuel i sin måde at italesætte det fortsatte behov for opgør og beskæftigelse med den tyske fortid, skammen over Holocaust og det kollektive traume, der også er individets traume.
Volckmer kommer i Aftalen vidt omkring i sin kritik af både fortiden og samtiden, hvor temaerne skyld og skam fletter fortid og nutid sammen. Romanen, der først udkom på engelsk 2020, er allerede oversat til 16 sprog, og der er ingen tvivl om, at Katharina Volckmer med sin originale debut her har katapulteret sig ind på den litterære stjernehimmel. Bogen kræver dog en tålmodig læser, der gerne vil udfordres i forhold til fortællestil, plot og hvordan romaner konventionelt skrues sammen, for hos Volckmer gælder ingen konventionelle regler for, hvordan man kan skrive og hvad man kan skrive om.
Katharina Volckmer, Aftalen, Forlaget Sisyfos, November 2022, 96 sider