// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Melanie Kitti: Halvt urne, halvt gral
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Digte

Melanie Kitti: Halvt urne, halvt gral

Skrevet af den 19. januar 2023 – 06:13Ingen kommentarer

Gæsteanmeldelse af Mette Herman fra Instagramprofilen @bog.dag.bog

Svenske Melanie Kitti debuterer på dansk med digtsamlingen Halvt urne, halvt gral, som er oversat til dansk i samarbejde med Liv Nimand Duvå og udkommet på Gyldendal i sommer.

Halvt urne, halvt gral er en udgivelse helt for sig. Melanie Kitti har i sine korte tekster skabt et anderledes, dybt originalt og meget dystert univers, hvor der eksperimenteres med både form, sprog og indhold i digtene, der er rige på billedsprog, og hvor der leges med det surrealistiske og absurde. Det er fascinerende, men også udfordrende læsning.

Gennem digterjeget fort√¶lles historien om en dysfunktionel familie, der bor i en nedlagt kirke p√• en kirkeg√•rd fyldt med kadavere, b√¶nkebidere, knoglestumper og ford√¶rvede oste i et hjem med b√•de synlige og usynlige v√¶gge. Ud over jeget selv best√•r familien af mor, far, en bror, en s√łster og en (vist nok) afd√łd tvilling til broren, der bor i himlen.

Moren er halvt urne og halvt gral. Hun er b√•de grim, klam og d√łden, men ogs√• en helligdom, som digterjeget l√¶nges efter, men moren har kun plads til bror, s√łster og yndlingsbarnet Kosmo. Faren g√•r sine egne veje og har sit eget sprog, b√łrn beskrives som nogen, der ‚ÄĚst√•r i vejen for de voksne‚ÄĚ.

Halvt urne, halvt grav handler om d√łd og sorg. Sorgen over den d√łde bror, men ogs√• digterjegets sorg over at blive holdt ude af morens gral, ude af familien. Teksterne er fyldt med groteske scener, der skaber en dyster, uhyggelig og trist stemning. Det sorgfulde, gl√¶desl√¶se og groteske er allestedv√¶rende i digtene, som fx i digtet p√• side 64, som lyder:

Min far har mistet det halve af sit hjerte.
Min mor koger hans hjerte i urnen
Min s√łster spiser det til aftensmad.
Min bror spiser resterne.

Halvt urne, halvt gral er til l√¶seren, der vil udfordres, hvad b√•de form og indhold ang√•r. Den er til dig, der er vild med Olga Ravns digte, eller dig, der kunne lide Gunnhild √ėyehaugs absurde univers i novellesamlingen ‚ÄĚOnde blomster‚ÄĚ, der udkom p√• Gutkind sidste √•r.

Melanie Kitti: Eufori, Forlaget Gyldendal, 19. august 2022, 160 sider

Der er lukket for kommentarer.