// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Anna Juul: Superskurk
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Anna Juul: Superskurk

Skrevet af den 4. februar 2023 – 05:06Ingen kommentarer

Superskurk er p√• en og samme tid et opr√•b, en blottelse, et kunstv√¶rk og en komedie, der er sp√¶kket med sproglige genistreger i en rytme og tempo der g√łr, at man sidder tilbage som l√¶ser og skriger p√• mere og samtidig f√•r lyst til at skrige af systemet.

Med Superskurk s√¶tter Anna Juul ikke kun sit eget offentlige ansigt p√• livet med psykisk sygdom. Hun tager os ogs√• ind bag diagnoserne og det f√łles som om, at vi f√•r lov til at v√¶re inde i hendes hoved. I en Spoken Word skrivestil, en monolog, en talestr√łm, som ikke bare er et debatindl√¶g i Politiken, er bogen mere end et budskab. Den er et indblik i en verden, hvor s√¶rligt tankerne om planl√¶gningen af sin tredive√•rsf√łdselsdagsfest, viser den r√• virkelighed som psykisk syg ‚Äď for som Anna skriver, fylder hendes psykiske sygdom i en grad, at det ikke kun er noget, hun har.

Bogens handling kredser om planlægningen af en overdådig fest. Men bogen har ikke en handling man kan spoile. Alligevel læser man den som en page-turner, fordi man gerne vil læse hvilke geniale refleksioner der kommer.

Det er som om, at Anna bare √•bner munden p√• skrift og s√• komme der geniale perspektiveringer ud helt let og ubevidst. Som en person uden psykisk diagnose er der noget ved Superskurk, som er s√• dragende, at jeg n√¶sten f√łler, at jeg udnytter hende, fordi bogen er s√• underholdende. Men ligesom s√• meget andet kunst, er det ofte modgangen og smerten, der driver det frem og som Anna selv skriver, skal hun: ‚ÄĚV√¶re lidt syg i hovedet for at skrive, men ikke s√• syg i hovedet at jeg ikke kan skrive‚ÄĚ, hvilket m√•ske er et af kunstens paradokser.

Selvom Anna beskriver en barsk virkelighed pga. sin sygdom, er det samtidig meget genkendelige tanker og udfordringer, Anna beskriver. På mange måder er Anna en whistleblower for nogle af de problemer, vi alle har med det samfund vi har opbygget og de krav det stiller til vores mentale helbred.

Udover at v√¶re et opr√•b, er Superskurk ogs√• en k√¶rlighedserkl√¶ring til skriften. Den er hendes f√¶lleskab og tr√łst, n√•r samfundet ikke har ressourcerne til at v√¶re der, n√•r hun f√łler sig alene og har brug for hj√¶lp. ‚ÄúSkriften er et vidnesbyrd, et postkort fra en anden planet, som man ikke kan huske at man har bes√łgt.‚ÄĚ

Der er noget interessant i at l√¶se om bogens udgivelse og tilblivelse, som er flettet ind i teksten. Det giver et metalag og g√łr, at den f√łles meget aktuel. Og selvom det kunne give anledning til at stemple bogen som sl√łset, s√• er det med til at vise en ny stil af litteratur, der afspejler den digitale alder vi lever i og udfordrer id√©en om, at b√łger er noget, der tager √•r at skrive.

Med s√¶tninger som ‚ÄĚJeg har lidt lyst til at tabe mig, men jeg har ogs√• lidt lyst til at d√ł‚ÄĚ og ‚ÄĚJeg ved ikke hvor gr√¶nsen mellem forbruger og misbruger g√•r‚ÄĚ er Superskurk r√• og √¶rlig. Med s√¶tningen ‚ÄĚT√¶nk at man n√•r man g√łr alt det rigtige, alligevel bare er forkert‚ÄĚ bliver den universel. Og med kommentaren om at man kan ‚ÄĚbetale sig til interesse i det offentlige‚ÄĚ s√¶tter bogen fokus p√• et system, der ikke lever op til den velf√¶rd, vi pryder os med overfor omverden. Og selvom Anna Juul ikke er den f√łrste til at skrive et opr√•b om psykiatrien i Danmark, s√• besidder bogen en nerve og en r√•styrke, netop p√• grund af skrivestilen, som giver mig h√•b om at, at vi kommer til at kigge tilbage p√• den, som en af de vigtigste b√łger i 2023.

Anna Juul, Superskurk, Januar 2023, Lindhardt og Ringhof, 142 sider.

Der er lukket for kommentarer.