// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Prins Harry: Reserven
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi

Prins Harry: Reserven

Skrevet af den 17. januar 2023 – 07:59Ingen kommentarer

Reserven. S√• kom den. L√¶nge ventet. Eller m√•ske l√¶nge frygtet, alt efter hvem man sp√łrger. Der blev l√¶kket en masse af det saftigste til pressen, allerede inden den udkom, men for mig at se er detaljerne om for eksempel William, der angiveligt skulle have overfaldet Harry, eller Harry, der mister sin m√łdom bag en pub til en √¶ldre kvinde, noget af det mindst interessante, og relevante, i denne her fort√¶lling.

For mig at se er det ikke en skandalebog. Det er et stykke historie, et indblik i en verden, de færreste af os kender til. Og naturligvis stærkt subjektivt.

Og debatten om bogen er meget polariseret. Enten er man team Harry & Meghan eller ogs√• synes man de er nogle fork√¶lede, selvoptagede og urimelige mennesker, der √łdel√¶gger det fine, traditionsrige monarki.

Men jeg vil fors√łge at holde mig fra at tage parti. Hvis det er muligt. For jeg synes ikke, det er relevant. Harrys fort√¶lling er naturligvis et partsindl√¶g, men det er min anmeldelse ikke. Om jeg vurderer hans partsindl√¶g som trov√¶rdigt? Ja, det g√łr jeg. Men om det ogs√• er st√¶rkt subjektivt? Absolut. Sandheden er sj√¶ldent objektiv, men den diskussion m√• h√łre et andet sted til.

Reserven starter, da Harry er 12 år og mister sin mor. Åbningskapitlet er hjerteskærende, og som læser overvejede jeg, om jeg kunne holde til 574 siders fortælling, hvis det var niveauet.

Blandt andet fort√¶ller han, hvordan han n√¶gter at tro p√•, at hun rent faktisk er d√łd. Han tror, at det er et forsvindingsnummer, og at hun, for at komme v√¶k fra det helvede, hun befandt sig i, har iscenesat sin egen d√łd, og at hun snarest vil kontakte ham og William, s√• de kan komme hen til hende. Det er en overbevisning, der f√łlger ham i flere √•r.

Fort√¶llingen forts√¶tter ind i hans ungdom, hans skoleliv, venskaber og relationer, hans tid i milit√¶ret og forholdet til familien frem til han m√łder Meghan, de bliver gift og han bryder med selvsamme familie og institutionen, som han kalder kongefamilien.

Det er helt tydeligt, at han efter 38 √•rs undertrykkelse under familiens motto ‚ÄĚnever complain, never explain‚ÄĚ har behov for at forklare om alle de ting, han gennem √•rerne har oplevet og f√łlt.

Og han er ogs√• vred. Og viser ogs√• med sine ord, lige som han har gjort med sine handlinger gennem tiden, at han har sv√¶rt ved at styre sit temperament. P√• et tidspunkt kalder han en redakt√łr p√• et britisk formiddagsblad for ‚Äúen bet√¶ndt byld i menneskehedens kollektive r√łvhul‚ÄĚ. Vreden er til at tage og f√łle p√•.

Men nogle steder halter selvindsigten ogs√•. P√• et tidspunkt omtaler han den afsl√łrende bog, hans mors tidligere butler har skrevet med ordene: ‚ÄúMors tidligere butler havde skrevet en afsl√łrende bog, som faktisk ikke rigtig afsl√łrede noget som helst. Det var bare mandens selvretf√¶rdige, selvcentrerede udgave af forskellige begivenheder‚ÄĚ.

En farlig sætning at skrive. Mange vil nok tænke præcis det samme om hans egen bog.

Uanset hvad der er rigtigt og forkert, s√• st√•r det helt tydeligt, at de fort√¶llinger vi som befolkning m√łdes af i pressen ‚Äď hvad enten det er skandalehistorierne om stoffer eller k√¶rester, eller dem der males med de store, fine pensler, s√• som fort√¶llingen om et t√¶t forhold mellem to br√łdre, der holder sammen efter moderens d√łd, s√• er det helt og aldeles stokastisk og utrov√¶rdigt, hvad der bringes.

For eksempel fortæller han på et tidspunkt, at han fik at vide fra hoffet, at hans bror skulle giftes. Ikke fra sin bror selv, som han ellers netop havde været på officiel rejse med ugen inden forlovelsen blev offentliggjort. Noget tæt forhold har de næppe haft.

Men problemet er, at vi som mennesker blot skal h√łre tingene nogle gange og s√• husker vi det som virkeligheden. Ogs√• selvom der efterf√łlgende bringes et dementi. ‚ÄĚDer er jo sj√¶ldent r√łg uden brand‚ÄĚ, t√¶nker vi m√•ske.

Tilbage st√•r ogs√•, at han nok har gjort livet mere besv√¶rligt for sig selv, end han havde beh√łvet. Han er meget ridderlig over for sin hustru og vil ikke finde sig i noget p√• hendes vegne. ‚ÄúMine egne landsm√¶nd udviste disrespekt over for den kvinde, jeg elskede‚ÄĚ. Han er rasende over, at hoffet ‚Äď institutionen ‚Äď ikke vil klage over de ‚Äď if√łlge ham ‚Äď falske historier om hans hustru. F√• p√•standene tilbagevist. Han burde nok vide bedre, men man forst√•r s√• sandelig godt frustrationen.

Udgivelsen er kulminationen på mange års mundkurv og nu har han fået luft.

Om det er passende eller ej for en person i hans situation, så er han en fantastisk historiefortæller. Jeg slugte hele molevitten på under to dage. Umulig at lægge fra sig. Men jeg nærer ikke den illusion, at det ikke er et stærkt subjektivt partsindlæg.

Titlen binder lige som sl√łjfen p√• det hele og fort√¶ller hvilken grundf√łlelse, han har siddet med hele sit liv. At v√¶re til overs. Og til sidst p√• nogle af de sidste sider refererer han til en samtale han har med sin far og bror: “Vi har talt om det her hundredevis af gange, sagde de. Du har vrangforestillinger, Harry. Men det var dem, der havde vrangforestillinger”. Det summer situationen meget godt op.

Hvad enten du er p√• det ene eller det andet hold, vil jeg anbefale dig at fors√łge at l√¶gge din holdning til side og l√¶se hvad der rent faktisk st√•r. Det er et unikt indblik ind i en verden, som mange tror er fuld af privilegier og rigdom. Personligt kan jeg ikke forestille mig noget mere r√¶dsomt, ensomt, ekskluderende eller begr√¶nsende end at skulle v√¶re en del af en kongelig familie. Jeg har aldrig sat s√• stor pris p√• min frihed, som efter jeg har l√¶st denne her bog, og jeg er i virkeligheden ked af det p√• alle parters vegne.

Prins Harry, Reserven, Politiken forlag, januar 2023, 574 sider.

Der er lukket for kommentarer.