// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Per Stig Møller: Afgørende øjeblikke
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie

Per Stig Møller: Afgørende øjeblikke

Skrevet af den 15. januar 2023 – 06:28Ingen kommentarer

For Per Stig Møller er der en række stærke personligheder, der i nogle helt særlige og vigtige øjeblikke har grebet ind, handlet efter deres inderste værdier og overbevisninger og ændret verdenshistoriens gang. Det handler hans bog om, og han har valgt fem mænd ud.

Britiske Churchill, der advarede og kæmpede indædt for at advare mod Hitler og nazismen. Det gjorde han, da nazisternes magt i Tyskland voksede, og da de gjorde deres første fremstød mod andre lande. Her troede førende britiske politikere og samfundsspidser på, at man kunne stole på Hitler og forhandle sig til en fred, hvor Storbritannien beholdt sin suverænitet og sine oversøiske kolonier.

Franske De Gaulle, der fra sit eksil i England akkurat som Churchill, stod fast på, at nazismen skulle bekæmpes, og at Frankrigs plads var ved siden af de allierede, på trods af samarbejdspolitikken.

Den amerikanske præsident Nixon, der til rigtig manges overraskelse etablerede dialog med kommunistiske Kina og Mao, og dermed fik trukket den folkerige republik væk fra Sovjetkommunisterne.

Tyske Kohl, der reagerede lynende hurtigt ved Sovjetunionens sammenbrud og lykkedes med at lægge grundstenene til et genforenet Tyskland på trods af modstand såvel i de Øst- og Vesttyskland som i andre lande.

Sydafrikanske Mandela, der i nærmest ufattelig grad satte sig selv til side, da han slap ud af fængslet efter 27 års indespærring og kastede sig ind i kampen for forsoning. Målet var naturligvis at afskaffe Sydafrikas racistiske apartheid-system på en fredelig og ikke-voldelig måde, hvilket som bekendt lykkedes.

Per Stig Møller fortæller godt og levende om disse store personer og anskueliggør på en troværdig måde, at de ved at reagere på de helt rigtige tidspunkter og under kæmpe pres fik markant indflydelse på deres tid. For mig står kapitlerne om Churchill og Kohl stærkest med detaljerede beskrivelser af indædte magtkampe og for Kohls vedkommende, hvordan personlige relationer og tillid til hinanden har været meget betydende for store politiske beslutninger i vores tid.

For helhedens skyld havde det måske været godt at have en eller to kvindelige ledere med, for der er jo nogle stykker at vælge mellem. Det kunne ligeledes have været spændende, hvis Stig Møller havde inddraget et mere aktuelt afgørende øjeblik. Her springer Ukraines Zelinskyj selvfølgelig i øjnene, som en leder, der træffer en vigtig beslutning om at blive i sit hjemland og kæmpe mod de russiske aggressorer.

Per Stig Møller, Afgørende øjeblikke, Gyldendal, 368 sider, September 2022

Der er lukket for kommentarer.