// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Ivan Sciapeconi: Børnene fra Villa Emma
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historisk roman, Roman

Ivan Sciapeconi: Børnene fra Villa Emma

Skrevet af den 7. april 2023 – 06:18Ingen kommentarer

Det her er en af de bøger, der med få ord beskriver så utrolig meget. Børnene fra Villa Emma er baseret på historien om 73 jødiske børn fra Europa, der overlevede jødeforfølgelserne under Anden Verdenskrig.

Vi befinder os i Berlin i 1942, hvor den jødiske dreng Natan er 11 år gammel, da Frau Feier banker på familiens dør for at overtale Natans mor til at lade Frau Feier hjælpe Natan ud af Berlin. Natans far er allerede blevet taget af tyskerne, så Natans mor tager imod tilbuddet med det samme og sender Natan afsted med det samme, kun med få ejendele med sig. Det er kun de større børn, Frau Feier kan tage med, så Natan må efterlade sin mor og lillebror i lejligheden. Natan og de andre børn, Frau Feier i hastværk henter samme dag, skal rejse til Norditalien til en by kaldet Modena, hvor de skal mødes med andre jødiske børn fra Europa.

Det er vinter, og børnene skal rejse gennem sne og kulde for at komme til Villa Emma. En lang rejse, der hærder dem og fjerner det, de har tilbage af barnlig uskyld. Mange af børnene er allerede traumatiseret af det, de har oplevet forinden. Da gruppen omsider ankommer til Modena, står hele byen sammen for at hjælpe dem, og børnene kan endelig få lov til at føle sig trygge for en stund. Men så når den tyske besættelse til Italien, og byen må igen stå sammen og hjælpe med en plan til, hvordan de kan få børnene i sikkerhed i Palæstina.

Historien er fortalt gennem Natans øjne. Han er ikke en typisk dreng på den alder. Han er enormt fintfølende og reflekterende, og historien krøb langt ind under huden på mig, mens jeg læste. Børnene fra Villa Emma er på ingen måde en bog som andre bøger, jeg har læst, sat i samme tid. Ivan Sciapeconi formår at give sin læser følelsen af et bundløst tab, når Natans uskyld langsomt bliver taget fra ham, efterhånden som historien skrider frem, og han erfarer alle de ting, de andre børn har måttet være vidne til. Du kan ikke undgå at fælde en tåre, når du læser denne bog. Sproget er fint og enkelt uden noget overflødigt. Jeg giver bogen alle de stjerner, jeg kan give.

Ivan Sciapeconi: Børnene fra Villa Emma, Alpha Forlag, oversat af Kamilla Pontoppidan Haderup, 240 sider, marts 2023

Der er lukket for kommentarer.