// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Richard Osman: Kuglen der ikke ramte
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Richard Osman: Kuglen der ikke ramte

Skrevet af den 18. januar 2023 – 06:31Ingen kommentarer

Osmans Torsdagsmordklub slår til for 3. gang. Og der er igen dømt rigtig britisk ærkehygge, når vi skal følge de fire pensionister Elizabeth, Joyce, Ibrahim og Ron, der dyrker gamle mordsager i deres såkaldte ’torsdagsmordklub’. De mødes fast om torsdagen, og denne gang har de besluttet sig for at se nærmere på en journalist, hvis bil er kørt ud over en klippeskrænt. Hun var på sporet af en stor sag om hvidvask, så måske er hun blevet skaffet af vejen. Problemet er bare, at det må hendes lig også være. Det er i hvert fald pist forsvundet. Men der dukker andre lig op undervejs!

Det bliver til en kringlet historie, der involverer flere medier, politiet, kriminelle og sågar en afhoppet tidligere KGB-oberst, som har været kollega med Elizabeth. Hun har nemlig en fortid i det engelske efterretningsvæsen. Og nå ja, så melder der sig også en tårnhøj svensker, som vil have Elisabeth til at begå drab. Ellers så myrder han hende. Veninden Joyce vil også ryge med i købet, må Elisabeth forstå.

Osman balancerer fint i sin beskrivelse af de ældre. De lever ikke op ens forestillinger om, at man går i stå og bliver stokkonservativ bare fordi man runder 70-80 år. De er opvakte, interesserede i deres omverden og handlekraftige. Men de har også skavankerne ved alderdom, præget af sygdom, og for nogles vedkommende mismodet over spildte muligheder i det lange levede liv.

Det er charmerende skruet sammen med skøn satire og lun hygge, og plottet er bestemt heller ikke dårligt. Og så er det altså dejligt at læse en kriminalroman, som ikke satser på at blive en sællert ved at beskrive ekstreme drab og lemlæstelser i detaljer. Osman behøver absolut ingen chokeffekter for at sælge bøger i massevis. Faktisk blev det første bind i serien den tredje mest solgte bog i England nogensinde.

Richard Osman: Kuglen der ikke ramte. Cicero. 430 sider, oversat af Marianne Linneberg Rasmussen. December 2022

Der er lukket for kommentarer.