// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Michael Bach Henriksen og Tonny Vorm: Historier om Amerika
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Amerikansk

Michael Bach Henriksen og Tonny Vorm: Historier om Amerika

Skrevet af den 30. november 2010 – 22:25Ingen kommentarer

I Europa blev der i det 20. århundrede sagt og skrevet meget om, at vores kultur var under voldsomt pres. Og i lang tid handlede det ikke om islam, men om amerikanisering. Forstået på den måde, at vores kultur blev undergravet, forfladiget og kommercialiseret på grund af den store indflydelse ”from over there”. Efter at have læst antologien ”Historier om Amerika”, kan man kun sige; God damn it, bare vi var blevet endnu mere amerikaniserede.

Tonny Vorm, litteraturkritiker på Information og redaktionschef på Euroman, og Michael Bach Henriksen, kulturredaktør på Kristeligt Dagblad, har samlet 14 artikler, der demonstrerer, hvor sammensat, kompleks og mangfoldig den amerikanske kultur er. Her er det altovervejende litteraturen, det handler om, men heldigvis opfattes begrebet så bredt, at der også er blevet plads til et kapitel om de mest banebrydende tv-serier.

Redaktørerne, som også bidrager med fine indlæg om henholdsvis Philip Roths forfatterskab og Vietnamkrigens påvirkning af litteraturen, har bedt en række skribenter om at stille skarpt på strømninger og trends blandt amerikanske forfattere inden for prosa, tv-drama og journalistik. Og det lykkes. Vi har en finlitterær stemme som eksempelvis Marilyn Robinson, og vi har science fiction, kriminalromaner og de nye superheltes indtog i litteraturen. På den måde bliver bogen både en kilde til viden, hvis man ønsker sig et kvalificeret vue over de sidste 25 års litteratur i USA. Og den fungerer rigtig fint som opslagsværk, hvis man mangler inspiration til nye læseoplevelser.

Bogens artikler er ordnet kronologisk. Det første handler således om den litterære arv efter Vietnamkrigen, og vi ender med ”Terror i intimsfæren” om den amerikanske 11. septemberlitteratur. Her fremhæves bl.a. Jonathan Safran Foers roman “Extremely Loud & Incredibly Close” samt Ken Kalfurs “A Disorder Peculiar to the Country”. Det kan ærgre en smule, at der ikke er et kapitel yderligere. Det havde været godt at få Irak-krigens aftryk i litteratur og film med.

Tre af bogens kapitler træder frem som de mest spændende for undertegnede:

Jacob Levinsens ”Underverden, USA. Om kriminalromanen som amerikansk samfundskrønike” rammer lige i plet. De amerikanske kriminalromaner gennemtrevler storbyens betændte underverden, skildrer nationens historier og bearbejder temaer inden for diskrimination, kvindefrigørelse og samfundsmæssige konflikter. James Ellroy, Walter Mosley, Sara Paretsky og Patricia Cornwell kan nævnes som på nogle af de markante krimiforfatterne.

Christian Monggaards præsentation af litteratur som nyt amerikansk tv-drama er en øjenåbner. I ”Store historier i lille format” citerer han en amerikansk producer for denne bemærkning om serien The Sopranos: ”Serien viste, at man ved at følge personernes liv i årevis kunne skabe en stor fortælling med samme nuancerede kompleksitet som en episk roman som ”Krig og fred”. Spillefilm kommer ikke i nærheden af fortællestrukturer af denne størrelse og kompleksitet, og det understreger en gang for alle, at tv ikke er et inferiørt medium”. Monggaard fremhæver ud over The Sopranos blandt andet også The Wire, Deadwood, The West Wing og Sex and the City som nogle af de banebrydende serier.

Jonas Langvad Nilsson giver en sikker indføring i den nye New Journalism. I de amerikanske magasiner er der jævnligt litterære journalistiske storværker. Det er non-fiction med litteraturens virkemidler. Journalisten Ted Conover har beskrevet sin et år lange rejse med illegale mexicanske indvandrere gennem ørkner og appelsinlunde. Barbara Ehrenreich skifter tilværelsen som privilegeret skribent ud med et liv som underbetalt, uerfaren lønarbejder for at dokumentere de umulige livsvilkår for den voksende underklasse af enlige kvinder. Og det er i magasinerne, man kan Susan Orleans fortælling om en verden, de fleste voksne har glemt. Hun fulgte gennem 14 dage en lille 10-årig knægt døgnet rundt.

I forordet skriver redaktørerne, at amerikansk litteratur aldrig står stille. ”Som de floder, der har betydet så meget i koloniseringen og industrialiseringen af USA, strømmer litteraturen i dag med uformindsket styrke..” Det dokumenteres til overflod, om jeg så må sige, i ”Historier om Amerika”.

Michael Bach Henriksen og Tonny Vorm (red.): Historier om Amerika. Aktuelle strømninger i USA’s litteratur. 288 sider. Forlaget Bahnhof. 24. september 2010

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.