// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Nadia Kakasur: Gode piger drømmer ikke
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Nadia Kakasur: Gode piger drømmer ikke

Skrevet af den 23. januar 2023 – 13:00Ingen kommentarer

“Når jeg er sammen med dig, vil jeg have alt det, du har (red. fester, alkohol, kærester, frihed, muligheder), men når jeg er sammen med min familie, vil jeg gerne være jomfru og giftes på den rigtige måde, hvor alle taler om, hvor heldig ens mand er at have fundet en så god og anstændig pige.”

Gode piger drømmer ikke er en ret fin coming of age roman om at vokse op splittet mellem to kulturer. Lina vokser op i Kolding sammen med sin tvillingebror Ivan og deres mor. Moren har flere jobs for at kunne forsørge familien og er ofte træt og udmattet. Hun har ladet sig skille fra børnenes far på grund af vold og må leve med den lokale omverdens fordømmelse af hende. Linas familie er kurdere og der holder man normalt sammen på ægteskabet trods vold af den ene eller anden art. Og man holder øje med hinanden. Især med de unge piger.

Vi følger Lina over en årerække fra tiden som skolepige over sidste skoledag til tiden i gymnasiet med fester. Hun vælger at gå på gymnasie i en anden by end hvor hun bor, i håbet om at færre øjne følger hende. Hun lever på den ene side et almindeligt liv med sin bedste veninde og på den anden side er hun konstant i kontrol og på vagt. Hvem ser hende? Hvem tænker hvad? Er hun en billig tøs, hvis hun ses med en fyr? Kaster det skam over familien? Det må være så stressende at leve udspændt mellem den danske frisindede kultur og den kurdiske kultur med social kontrol.

Senere flytter hun til København, hvor ingen kender hende. “Der er ikke en kat, der ved, hvem jeg er, eller hvor jeg kommer fra. Ingen, der blot ved at kaste et blik på mig kan gætte mit efternavn. I en by fuld af liv er jeg ligegyldig. Det føles fuldkommen fantastisk.” Den begejstrede og euforiske stemning varer dog ikke ved, det går snart op for hende, at det er svært at løsrive sig helt fra rødderne.

Uden det store drama får læseren et interessant og troværdigt indblik i, hvordan social kontrol kan udspille sig. Her er både eksempler på den tydelige sociale kontrol om, hvad Lina må og ikke må, men også eksempler på den usagte sociale kontrol, et løftet øje, et suk, for ikke at nævne de restriktioner og forventninger, der har taget bolig inde i Lina.

Alt i alt er Gode piger drømmer ikke en solid romandebut og anbefales til alle, der undrer sig over, hvorfor de unge mennesker splittet mellem to kulturer ikke bare siger fra og bryder ud og finder dem selv. Det er nemlig slet ikke så let som det lyder.

Nadia Kakasur (f. 1994) har en kandidatuddannelse i revision, hun har kurdisk baggrund, er født i Fredericia og opvokset i Lyngby.

Nadia Kakasur, Gode piger drømmer ikke, September 2022, 350 sider, People´s.

Der er lukket for kommentarer.