// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Maggie Haberman: Blændværk
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi

Maggie Haberman: Blændværk

Skrevet af den 29. november 2022 – 06:52Ingen kommentarer

Der kan være mange gode grunde til at interessere sig for Donald Trump, uanset hvor frastødende, dybt narcissistisk og gennemgribende egoistisk, han end er. Han har transformeret det republikanske parti, er skyld i en gennemgribende mistro over for det amerikanske demokrati, der er en stærk og magtfuld personkult omkring ham, og ja, så stiller han endnu en gang op til præsidentvalget. Bogens forfatter er en af dem, der virkelig har fulgt ham længe, og hendes tese er, at man er nødt til at forstå, hvor han kommer fra, for at forstå hans måde at være præsident og udøve magt.

Haberman kender ham bedre end de fleste andre journalister. Hun er vokset op i New York og var længe journalist på tabloidavisen New York Post, hvor hun fulgte Trumps karriere i ejendomsbranchen og hans liv som celebrity. Dette udgør bogens ene spor. Det andet spor udgøres af Trumps præsidentperiode, og det starter, da han stiller op i 2015. Her blev Haberman tilbudt job på New York Times, en af verdens mest respekterede aviser, og opgaven var klar: Følg i hælene på Trump, fortæl vores læsere om, hvem han er og få alle detaljer med.

’Blændværk’ er virkelig velskrevet og svær at lægge fra sig, når man først går i gang. Beskrivelserne af, hvordan Trump udvikler sig fra en rimelig succesrig ejendomsudvikler i dele af New York til han indtager hele den store by er medrivende. Her er fortællingen om hans enorme faderkompleks, om hvordan politikere, ejendomsbranchen og sågar også mafiaen trækker i trådene og får tingene til at ske. Der er gode ’ben’ til alle, det er beskidt og korrumperet.

Vi er også med på New Yorks fashionable natklubber, hvor de berømte, smukke og rige konkurrerer om at blive set. Og set, det bliver Trump, når han ankommer med den ene supermodel efter den anden. Paradoksalt nok, for han hverken drikker eller fester igennem til den tidligere morgenstund. Trump gik faktisk hjem, før det blev vildt. Det hele er en del af Trumps skuespil, hans selviscenesættelse og uhyre bevidste modellering af sit brand, fortæller Haberman.

I beskrivelserne af Trumps periode som præsident oprulles, hvad han opnåede og alt det, der gik galt. Hvordan emigrantforældre fik flået deres børn fra sig i lejrene i det sydvestlige USA, hvordan han manipulerede ansatte og rådgivere, hvordan han udnyttede embedet til at skabe personlig profit, hvordan han blåstemplede vilde konspirationsteorier og nynazister og fascister på den yderste højrefløj. Og selvfølgelig hvordan det hele endte i pinlig vanære, kulminerende med løgnen om valgnederlaget og stormen på kongressen den 6. januar 2021, hvor fem mennesker blev dræbt og mange såret.

Det er en blændende god biografi, men man står stadig tilbage med en basal undren. Hvad er det dog, der har fået så mange til at stemme på denne kriminelle charlatan? Kristne fundamentalister har været med til at vælge en præsident, der svælger i utroskab. Fattige mennesker har stemt på en rigmand, der elsker guld, glimmer og dyr italiensk marmor. Det giver bogen ikke svar på, men man bliver meget klogere på mennesket Donald Trump og på, hvad der formede ham.

Maggie Haberman; Blændværk. En fortælling om Donald Trumps fremgang og USA’s fald. Gutkind, 670 sider. November 2022. Oversat af Hans-Jørgen Birkmose.

Der er lukket for kommentarer.