// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Charles Dickens: Et juleeventyr
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Jul, klassiker

Charles Dickens: Et juleeventyr

Skrevet af den 3. december 2022 – 19:05Ingen kommentarer

Der er skrevet mange juleeventyr gennem tiden, men i min bog er dette det bedste, og nu har Gyldendal genudgivet fortællingen i en ny, smuk udgave. Den eviggyldige morale om, at penge ikke er alt, og at den, der giver glæde, skal høste endnu større glæde selv, kan ikke gentages for ofte, og måske især i julen, hvor gaveræset hurtigt tager overhånd.

Den gnavne, ensomme gnier Ebenezer Scrooge hader julen. Det eneste, der betyder noget for ham, er hans penge. Han er ubehagelig over for alle, selv sin nevø, som er det eneste familie, han har tilbage, og han behandler sin ansatte elendigt. Juleaften nærmer sig, og julens krav om godgørenhed gør ikke Scrooges humør bedre. Han vil blot lukke sig inde med sine penge og glemme alt om julen, som han mener er det rene humbug.

Julenat bliver Scrooge opsøgt af sin afdøde kompagnons genfærd, som fortæller ham, at han vil få besøg af julens tre ånder – fortidens, nutidens og fremtidens – som vil vise ham det liv, han har levet, og det liv, der er ham i vente, hvis ikke han ændrer sig. Det bliver en rystende nat for Scrooge, men er det for sent for ham at lære, at penge ikke er alt, og kan han nå at ændre historiens gang?

Jeg elsker Et juleeventyr. Det gammeldags sprog er vidunderligt og gør læseoplevelsen stærkere, og jeg bliver altid varm om hjertet, når Scrooges iskolde hjerte tør op, i takt med at julens ånder viser ham, hvad der virkelig betyder noget i livet. Jeg genlæser den gerne hvert år – både for sproget, for historien og for budskabet. Selvom den har næsten 180 år på bagen, er den stadig relevant i dag og kan forhåbentlig give stof til eftertanke hos alle, der læser den. Et juleeventyr er en tidløs klassiker, som jeg vil anbefale alle at læse.

Til jer med mindre børn kan filmen Barbie i et juleeventyr, som er baseret på bogen, varmt anbefales. Det er også en god anledning til at snakke med de små om, at det er samvær, hygge og kærlighed og ikke gaver, der er det vigtigste i julen.

Du kan finde inspiration til flere julebøger her og til flere klassikere her.

Charles Dickens, Et juleeventyr, Gyldendal, 142 sider, oversat af Jesper Dannow, oktober 2022 (udgivet første gang i 1843)

Der er lukket for kommentarer.