// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Charles Dickens: Et juleeventyr
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Jul, klassiker

Charles Dickens: Et juleeventyr

Skrevet af den 3. december 2022 – 19:05Ingen kommentarer

Der er skrevet mange juleeventyr gennem tiden, men i min bog er dette det bedste, og nu har Gyldendal genudgivet fort√¶llingen i en ny, smuk udgave. Den eviggyldige morale om, at penge ikke er alt, og at den, der giver gl√¶de, skal h√łste endnu st√łrre gl√¶de selv, kan ikke gentages for ofte, og m√•ske is√¶r i julen, hvor gaver√¶set hurtigt tager overh√•nd.

Den gnavne, ensomme gnier Ebenezer Scrooge hader julen. Det eneste, der betyder noget for ham, er hans penge. Han er ubehagelig over for alle, selv sin nev√ł, som er det eneste familie, han har tilbage, og han behandler sin ansatte elendigt. Juleaften n√¶rmer sig, og julens krav om godg√łrenhed g√łr ikke Scrooges hum√łr bedre. Han vil blot lukke sig inde med sine penge og glemme alt om julen, som han mener er det rene humbug.

Julenat bliver Scrooge ops√łgt af sin afd√łde kompagnons genf√¶rd, som fort√¶ller ham, at han vil f√• bes√łg af julens tre √•nder ‚Äď fortidens, nutidens og fremtidens ‚Äď som vil vise ham det liv, han har levet, og det liv, der er ham i vente, hvis ikke han √¶ndrer sig. Det bliver en rystende nat for Scrooge, men er det for sent for ham at l√¶re, at penge ikke er alt, og kan han n√• at √¶ndre historiens gang?

Jeg elsker Et juleeventyr. Det gammeldags sprog er vidunderligt og g√łr l√¶seoplevelsen st√¶rkere, og jeg bliver altid varm om hjertet, n√•r Scrooges iskolde hjerte t√łr op, i takt med at julens √•nder viser ham, hvad der virkelig betyder noget i livet. Jeg genl√¶ser den gerne hvert √•r ‚Äď b√•de for sproget, for historien og for budskabet. Selvom den har n√¶sten 180 √•r p√• bagen, er den stadig relevant i dag og kan forh√•bentlig give stof til eftertanke hos alle, der l√¶ser den. Et juleeventyr er en tidl√łs klassiker, som jeg vil anbefale alle at l√¶se.

Til jer med mindre b√łrn kan filmen Barbie i et juleeventyr, som er baseret p√• bogen, varmt anbefales. Det er ogs√• en god anledning til at snakke med de sm√• om, at det er samv√¶r, hygge og k√¶rlighed og ikke gaver, der er det vigtigste i julen.

Du kan finde inspiration til flere juleb√łger her og til flere klassikere her.

Charles Dickens, Et juleeventyr, Gyldendal, 142 sider, oversat af Jesper Dannow, oktober 2022 (udgivet f√łrste gang i 1843)

Der er lukket for kommentarer.