// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Cormac McCarthy: Vejen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Amerikansk, klassiker, Roman

Cormac McCarthy: Vejen

Skrevet af den 9. december 2022 – 06:31Ingen kommentarer

Fra det øjeblik man åbner Cormac McCarthys mesterværk Vejen, befinder man sig som en tavs beskuer af en far og hans tiårige søns rejse mod varmere himmelstrøg i et post-apokalyptisk og udbrændt Amerika. Det er så godt beskrevet, at historien sluger dig med hud og hår for først at spytte dig ud, når du vender sidste side.

Rejsen foregår til fods, mens det bliver koldere og koldere, som vinteren indhenter dem. De har kun en pistol med to skud, en indkøbsvogn med lidt dåsemad, ejendele og en presenning til at beskytte mod den værste regn. Alt har de måttet efterlade. Luften er så fuld af aske, at sneen er grå. De ved ikke, hvad der venter forude, for næsten alt og alle er væk, men de må og skal nå kysten, inden frosten tager livet af dem.

Kun få har overlevet de mange brande og epidemier, der har hærget de seneste ti år, og det er ikke til at vide, om der overhovedet er nogen gode mennesker tilbage. Drengen håber, der er gode mennesker derude, men hans far tør ikke tro på det. Han viser sin søn, hvordan han skal tage pistolen i sin mund og trykke af, hvis de møder nogle af de lovløse bander, der er skabt af sult og fordærv. Dem der ser en tiårig dreng som en delikatesse, der kan stille både sult og fornøjelse. For faren har ikke langt igen. Han hoster blod og ved, han er nødt til at få sin søn til kysten, mens der stadig er en smule håb tilbage.

De fleste har måske, som jeg, set filmen The Road fra 2009 med Viggo Mortensen og Kodi SmitMcPhee i rollerne som far og søn, og det er umuligt ikke at forestille sig netop dem, mens du læser denne bog. Jeg må indrømme, at det her er en af de få gange, hvor filmen faktisk lever op til bogen, og jeg fik følelsen af, at jeg så den igen, mens jeg sad begravet i bogen. Vejen er en vanvittig intens læseoplevelse, som du endelig ikke må snyde dig selv for. Jeg er stadig fuldkommen blæst bagover af det poetiske i sproget, de velskabte komplekse karakterer og den verden i brand, som Cormac McCarthy har skabt.

Cormac McCarthy: Vejen, Gyldendal, oversat af Jan Hansen, 264 sider, genudgivelse oktober 2022

Der er lukket for kommentarer.