// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Cormac McCarthy: Vejen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Amerikansk, klassiker, Roman

Cormac McCarthy: Vejen

Skrevet af den 9. december 2022 – 06:31Ingen kommentarer

Fra det √łjeblik man √•bner Cormac McCarthys mesterv√¶rk Vejen, befinder man sig som en tavs beskuer af en far og hans ti√•rige s√łns rejse mod varmere himmelstr√łg i et post-apokalyptisk og udbr√¶ndt Amerika. Det er s√• godt beskrevet, at historien sluger dig med hud og h√•r for f√łrst at spytte dig ud, n√•r du vender sidste side.

Rejsen foreg√•r til fods, mens det bliver koldere og koldere, som vinteren indhenter dem. De har kun en pistol med to skud, en indk√łbsvogn med lidt d√•semad, ejendele og en presenning til at beskytte mod den v√¶rste regn. Alt har de m√•ttet efterlade. Luften er s√• fuld af aske, at sneen er gr√•. De ved ikke, hvad der venter forude, for n√¶sten alt og alle er v√¶k, men de m√• og skal n√• kysten, inden frosten tager livet af dem.

Kun f√• har overlevet de mange brande og epidemier, der har h√¶rget de seneste ti √•r, og det er ikke til at vide, om der overhovedet er nogen gode mennesker tilbage. Drengen h√•ber, der er gode mennesker derude, men hans far t√łr ikke tro p√• det. Han viser sin s√łn, hvordan han skal tage pistolen i sin mund og trykke af, hvis de m√łder nogle af de lovl√łse bander, der er skabt af sult og ford√¶rv. Dem der ser en ti√•rig dreng som en delikatesse, der kan stille b√•de sult og forn√łjelse. For faren har ikke langt igen. Han hoster blod og ved, han er n√łdt til at f√• sin s√łn til kysten, mens der stadig er en smule h√•b tilbage.

De fleste har m√•ske, som jeg, set filmen The Road fra 2009 med Viggo Mortensen og Kodi SmitMcPhee i rollerne som far og s√łn, og det er umuligt ikke at forestille sig netop dem, mens du l√¶ser denne bog. Jeg m√• indr√łmme, at det her er en af de f√• gange, hvor filmen faktisk lever op til bogen, og jeg fik f√łlelsen af, at jeg s√• den igen, mens jeg sad begravet i bogen. Vejen er en vanvittig intens l√¶seoplevelse, som du endelig ikke m√• snyde dig selv for. Jeg er stadig fuldkommen bl√¶st bagover af det poetiske i sproget, de velskabte komplekse karakterer og den verden i brand, som Cormac McCarthy har skabt.

Cormac McCarthy: Vejen, Gyldendal, oversat af Jan Hansen, 264 sider, genudgivelse oktober 2022

Der er lukket for kommentarer.