// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » David Trads: På jagt efter Amerikas sjæl
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Amerikansk, Rejsebog

David Trads: På jagt efter Amerikas sjæl

Skrevet af den 16. november 2022 – 06:34Ingen kommentarer

David Trads, forfatter, debattør og journalist, har en livslang kærlighed til og fascination af USA. Sammen med venstremanden Mads Fuglede dissekerer han aktuel amerikansk politik og historie i podcasten Kampagnesporet, og han bidrager løbende med analyser og debatindlæg. I hans bog ’På jagt efter Amerikas sjæl – er der håb for Guds eget land’ dykker han ned i den massive krise og splittelse, som nationen står i.

Befolkning og politikere er splittet som man kun har set enkelte gange i historien. Man skal nok tilbage til borgerkrigen for at finde en lignende krise, og faktisk frygter mange amerikanere, at der kan være en ny borgerkrig på vej. Våbensalget er eksploderet, racismen viser sit grimme ansigt, og der er ingen lande, hvor der bare tilnærmelsesvist er så mange skydevåben per borger som i USA. Uligheden har heller aldrig været større, og demokratiet er under pres, ikke mindst i forlængelse af Trumps løgn om, at Biden snød sig til sejren i det seneste præsidentvalg. På trods af, at der ingen beviser er, bakker millioner og millioner af amerikanere op om løgnen og stoler ikke længere på demokratiet.

Den optimisme og tiltro til fremtiden, som har præget USA tidligere, er i Trads’ øjne væk. Han søger gennem en rejse i otte delstater svar på, hvorfor det er gået så galt. Læseren er blandt andet med hos indfødte indianere, der stadig lever en kummerlig tilværelse i reservater. Vi er på besøg i en våbenbutik i Texas og får belyst, hvorfor våben er lige så naturlig en del af husholdningerne som gryder og lamper er i danske hjem. Og hos Trump-fan i Tennessee møder vi et menneske, som tror på alt, hvad den tidligere præsident siger og står for.

Trads har valgt også at gendigte Johannes V. Jensens USA-rejser, som han var på fra 1896 til 1939. Han føler en relation til den berømte forfatter, idet de begge er vokset op i Himmerland, og Jensen var også dybt fascineret af den foretagsomhed og optimisme, han oplevede på sine rejser. Men han var også racist og delte foragten for de oprindelige folkeslag.

Trads’ mål med at inddrage ham, er at skildre hvordan de nuværende problemer har dybe historiske rødder. Det er en god idé at perspektivere den nuværende krise til andre epoker i USA’s historie, og at bruge Jensen som en slags øjenvidne, men det bliver lidt underligt konstrueret at indlægge rent fiktive beskrivelser.

På trods af denne konstruktion fungerer bogen godt. Trads’ engagement og kærlighed til landet skinner igennem, men det gør hans store bekymring også. Og den må siges at være helt reel, ikke mindst med udsigten til, at Trump fortsat har så stor indflydelse og magt på højrefløjen. Samt at det jo faktisk lykkedes for Trump at sætte sit aftryk mange år i frem i tiden, ikke mindst i kraft af Højesterets sammensætning med et stærkt ærke-konservativt flertal.

Bogens forfatter holder dog fast i, at der stadig er håb. Som en tidligere præsident har sagt, så er der aldrig noget så galt i Amerika, at det ikke kan løses ved det, som er bedst ved Amerika. Nu må vi se – det kan være en strømpil, at der ikke kom den forventede republikanske bølge ved midtvejsvalget i november.

David Trads: På jagt efter Amerikas sjæl – er der håb for Guds eget land. Politikens Forlag, september 2022. 348 sider.

Der er lukket for kommentarer.