Pernille Juhl: Mathilde & Andreas
Hvis du har fulgt med i Pernille Juhls krønike om Danmark og Tyskland i det 20. århundrede, har du sikkert ligesom jeg glædet dig til at få sidste bind i trilogien, hvor vi følger Sara og Augusts datter Mathilde og den unge østtyske mand Andreas. Bogen kan dog sagtens læses uafhængigt af de andre bøger i serien.
Mathilde vokser op i Sønderjylland, men flytter til København for at læse jura. Her flytter hun i kollektiv med nogle gode venner. Da Mathilde og vennerne i sommeren 1970 tager til Thy-lejren, møder Mathilde den mystiske og spændende Heinrich, som hun hurtigt flytter sammen med efter hjemkomsten til København. Men Heinrich er ikke den, han giver sig ud for at være, og langsomt spindes Mathilde ind i et farligt net af løgne.
Andreas vokser op i Østberlin under den kolde krig og forfærdes som alle andre, da muren uden varsel opføres tværs gennem Berlin. Da Andreas’ bror forsøger at flygte til Vestberlin, bliver Andreas automatisk stemplet som landsforræder, ligesom han mister privilegier og ikke længere kan få lov at tage den uddannelse som ingeniør, han drømmer om. Han bliver kæreste med Elise, hvis far er højt placeret i partiet, men det gør ikke hans liv nemmere, for Andreas drømmer stadig om frihed.
Da Mathilde og Andreas tilfældigt mødes, mens Mathilde er på rejse med sin far i Østberlin, knytter de hurtigt et stærkt bånd, men det er svært at kommunikere, når myndighederne overvåger både brevkorrespondancer og telefonsamtaler. Alligevel bliver de enige om at forsøge at finde en måde at få Andreas til Danmark på. Det er dog ikke uden risici, for det er livsfarligt projekt, der kan ende med at koste Andreas livet.
Mathilde & Andreas er en stærk afslutning på en forrygende trilogi. Pernille Juhl har en særlig evne til at fange tidsånden og bringe den til live på siderne. Karaktererne er troværdige, og jeg kunne mærke østtyskernes frustration og angst. Det er svært at forestille sig at leve i så lukket og overvåget et samfund, hvor alle vogtede på hinanden døgnet rundt, men Pernilles Juhls bog giver et skarpt indblik i og en god fornemmelse af, hvordan det må have været at leve i evig angst for at blive angivet.
Bogen er virkelig velskrevet, og jeg fandt det spændende at læse om livet i Østtyskland under den kolde krig. Det var til tider skræmmende læsning, for selvom historien her er fiktion, var forholdene i DDR jo virkelighed for millioner af mennesker i mange år. Jeg havde set meget frem til bogen, og den skuffede heldigvis ikke. Jeg kan varmt anbefale hele trilogien.
Læs vores anmeldelser af forfatterens andre bøger her.
Du kan desuden finde inspiration til mere historisk fiktion her.
Pernille Juhl, Mathilde & Andreas, People’s, 394 sider, november 2022