// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Pernille Juhl: Mathilde & Andreas
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historisk roman

Pernille Juhl: Mathilde & Andreas

Skrevet af den 16. januar 2023 – 06:19Ingen kommentarer

Hvis du har fulgt med i Pernille Juhls kr√łnike om Danmark og Tyskland i det 20. √•rhundrede, har du sikkert ligesom jeg gl√¶det dig til at f√• sidste bind i trilogien, hvor vi f√łlger Sara og Augusts datter Mathilde og den unge √łsttyske mand Andreas. Bogen kan dog sagtens l√¶ses uafh√¶ngigt af de andre b√łger i serien.

Mathilde vokser op i S√łnderjylland, men flytter til K√łbenhavn for at l√¶se jura. Her flytter hun i kollektiv med nogle gode venner. Da Mathilde og vennerne i sommeren 1970 tager til Thy-lejren, m√łder Mathilde den mystiske og sp√¶ndende Heinrich, som hun hurtigt flytter sammen med efter hjemkomsten til K√łbenhavn. Men Heinrich er ikke den, han giver sig ud for at v√¶re, og langsomt spindes Mathilde ind i et farligt net af l√łgne.

Andreas vokser op i √ėstberlin under den kolde krig og forf√¶rdes som alle andre, da muren uden varsel opf√łres tv√¶rs gennem Berlin. Da Andreas‚Äô bror fors√łger at flygte til Vestberlin, bliver Andreas automatisk stemplet som landsforr√¶der, ligesom han mister privilegier og ikke l√¶ngere kan f√• lov at tage den uddannelse som ingeni√łr, han dr√łmmer om. Han bliver k√¶reste med Elise, hvis far er h√łjt placeret i partiet, men det g√łr ikke hans liv nemmere, for Andreas dr√łmmer stadig om frihed.

Da Mathilde og Andreas tilf√¶ldigt m√łdes, mens Mathilde er p√• rejse med sin far i √ėstberlin, knytter de hurtigt et st√¶rkt b√•nd, men det er sv√¶rt at kommunikere, n√•r myndighederne overv√•ger b√•de brevkorrespondancer og telefonsamtaler. Alligevel bliver de enige om at fors√łge at finde en m√•de at f√• Andreas til Danmark p√•. Det er dog ikke uden risici, for det er livsfarligt projekt, der kan ende med at koste Andreas livet.

Mathilde & Andreas er en st√¶rk afslutning p√• en forrygende trilogi. Pernille Juhl har en s√¶rlig evne til at fange tids√•nden og bringe den til live p√• siderne. Karaktererne er trov√¶rdige, og jeg kunne m√¶rke √łsttyskernes frustration og angst. Det er sv√¶rt at forestille sig at leve i s√• lukket og overv√•get et samfund, hvor alle vogtede p√• hinanden d√łgnet rundt, men Pernilles Juhls bog giver et skarpt indblik i og en god fornemmelse af, hvordan det m√• have v√¶ret at leve i evig angst for at blive angivet.

Bogen er virkelig velskrevet, og jeg fandt det sp√¶ndende at l√¶se om livet i √ėsttyskland under den kolde krig. Det var til tider skr√¶mmende l√¶sning, for selvom historien her er fiktion, var forholdene i DDR jo virkelighed for millioner af mennesker i mange √•r. Jeg havde set meget frem til bogen, og den skuffede heldigvis ikke. Jeg kan varmt anbefale hele trilogien.

L√¶s vores anmeldelser af forfatterens andre b√łger her.

Du kan desuden finde inspiration til mere historisk fiktion her.

Pernille Juhl, Mathilde & Andreas, People’s, 394 sider, november 2022

Der er lukket for kommentarer.