// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Stephen King: Et eventyr
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Eventyr, Fantasy, Spænding

Stephen King: Et eventyr

Skrevet af den 13. januar 2023 – 06:21Ingen kommentarer

Hvordan skriver man en anmeldelse af en bog, der er så vild og storslået som Et eventyr er? Hvordan yder man historien retfærdighed uden at plotspoile, og uden at anmeldelsen bliver flere sider lang? Jeg ved det ikke, men jeg må prøve alligevel. Under første coronanedlukning spurgte Stephen King sig selv ”Hvad kan jeg skrive, som kan gøre mig glad?”, og resultatet blev et eventyr – en klassisk fortælling om det godes kamp mod det onde i bedste King-stil.

17-årige Charlie Read går i highschool, dyrker eliteidræt og har fra en tidlig alder lært at klare sig selv, da hans mor døde, og faren derefter druknede sine sorger i alkohol. En dag møder han hunden Radar og dens ejer, den gamle sære eneboer Mr. Bowditch, som bor i det store hus på toppen af bakken i den lille by. Mr. Bowditch er kommet slemt til skade og må meget mod sin vilje på hospitalet. Charlie tilbyder at passe Radar imens og få gjort lidt ved huset.

Charlie taber sit hjerte til Radar, og da Mr. Bowditch kommer hjem igen, danner han og Charlie et nært venskab. Men Mr. Bowditch skjuler tydeligvis noget, for hvad foregår der i det aflåste skur i baghaven, og hvem laver de mystiske lyde, der kommer derfra?

Da sandheden går op for Charlie, sender den ham ud på en utrolig rejse sammen med Radar, hvor han må kæmpe mod overvældende ondskab for at redde sig selv, Radar og resten af verden.

Et eventyr er en anderledes King-bog, da den er mere fantasy end gys og thriller, men den har stadig samme tårnhøje niveau, for Stephen King er en enestående fortæller, som kan skabe verdener og billeder i dit sind, som du sent vil glemme. Bogen er en fortælling af episke dimensioner i mange lag. I virkeligheden føltes det som en historie i en historie, da fortællingen foregår i flere verdener. Jeg havde det næsten, som om jeg havde læst to bøger, fordi handlingen i de to verdener er så forskellig fra hinanden.

King er kendt for at hinte til handling eller karakterer fra tidligere bøger i sine nye udgivelser. I denne historie er det ikke hints til tidligere bøger, men til mange forskellige eventyr, som ligger mere eller mindre skjult i fortællingen, så ud over at nyde historien kan du se, hvor mange referencer til andre eventyr du kan spotte.

Jeg var vild med mange af karaktererne i bogen. Stephen King har en helt særlig evne til at skrive troværdige og nuancerede karakterer frem, som vinder dit hjerte, og dem er der mange af i Et eventyr. Og selvfølgelig er der en del, der gør det modsatte. Skildringen af karakterer, steder og stemninger er en af Stephen Kings store styrker, og selvom han bruger mange sider på det, så føltes bogen trods sine knap 700 sider næsten for kort. Jeg kunne sagtens have brugt mange flere timer i selskab med Charlie og Radar.

Jeg er dybt imponeret over Et eventyr, som virkelig viser, hvilken mageløs forfatter Stephen King er. Bogen er fantasy, men med elementer af gys og magi, den har et spændende og meget bredt persongalleri, hans allestedsnærværende samfundskritik titter også frem, og så er der plads til både sorg, alvor og humor, samtidig med at plottet sidder lige i skabet. Det er i sandhed et eventyr!

Læs også vores anmeldelser af andre af Stephens Kings bøger her.

Stephen King, Et eventyr, Hr. Ferdinand, 688 sider, oversat af Jakob Levinsen, september 2022

Der er lukket for kommentarer.