// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Stephen King: Et eventyr
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Eventyr, Fantasy, Sp√¶nding

Stephen King: Et eventyr

Skrevet af den 13. januar 2023 – 06:21Ingen kommentarer

Hvordan skriver man en anmeldelse af en bog, der er s√• vild og storsl√•et som Et eventyr er? Hvordan yder man historien retf√¶rdighed uden at plotspoile, og uden at anmeldelsen bliver flere sider lang? Jeg ved det ikke, men jeg m√• pr√łve alligevel. Under f√łrste coronanedlukning spurgte Stephen King sig selv ‚ÄĚHvad kan jeg skrive, som kan g√łre mig glad?‚ÄĚ, og resultatet blev et eventyr ‚Äď en klassisk fort√¶lling om det godes kamp mod det onde i bedste King-stil.

17-√•rige Charlie Read g√•r i highschool, dyrker eliteidr√¶t og har fra en tidlig alder l√¶rt at klare sig selv, da hans mor d√łde, og faren derefter druknede sine sorger i alkohol. En dag m√łder han hunden Radar og dens ejer, den gamle s√¶re eneboer Mr. Bowditch, som bor i det store hus p√• toppen af bakken i den lille by. Mr. Bowditch er kommet slemt til skade og m√• meget mod sin vilje p√• hospitalet. Charlie tilbyder at passe Radar imens og f√• gjort lidt ved huset.

Charlie taber sit hjerte til Radar, og da Mr. Bowditch kommer hjem igen, danner han og Charlie et nært venskab. Men Mr. Bowditch skjuler tydeligvis noget, for hvad foregår der i det aflåste skur i baghaven, og hvem laver de mystiske lyde, der kommer derfra?

Da sandheden går op for Charlie, sender den ham ud på en utrolig rejse sammen med Radar, hvor han må kæmpe mod overvældende ondskab for at redde sig selv, Radar og resten af verden.

Et eventyr er en anderledes King-bog, da den er mere fantasy end gys og thriller, men den har stadig samme t√•rnh√łje niveau, for Stephen King er en enest√•ende fort√¶ller, som kan skabe verdener og billeder i dit sind, som du sent vil glemme. Bogen er en fort√¶lling af episke dimensioner i mange lag. I virkeligheden f√łltes det som en historie i en historie, da fort√¶llingen foreg√•r i flere verdener. Jeg havde det n√¶sten, som om jeg havde l√¶st to b√łger, fordi handlingen i de to verdener er s√• forskellig fra hinanden.

King er kendt for at hinte til handling eller karakterer fra tidligere b√łger i sine nye udgivelser. I denne historie er det ikke hints til tidligere b√łger, men til mange forskellige eventyr, som ligger mere eller mindre skjult i fort√¶llingen, s√• ud over at nyde historien kan du se, hvor mange referencer til andre eventyr du kan spotte.

Jeg var vild med mange af karaktererne i bogen. Stephen King har en helt s√¶rlig evne til at skrive trov√¶rdige og nuancerede karakterer frem, som vinder dit hjerte, og dem er der mange af i Et eventyr. Og selvf√łlgelig er der en del, der g√łr det modsatte. Skildringen af karakterer, steder og stemninger er en af Stephen Kings store styrker, og selvom han bruger mange sider p√• det, s√• f√łltes bogen trods sine knap 700 sider n√¶sten for kort. Jeg kunne sagtens have brugt mange flere timer i selskab med Charlie og Radar.

Jeg er dybt imponeret over Et eventyr, som virkelig viser, hvilken magel√łs forfatter Stephen King er. Bogen er fantasy, men med elementer af gys og magi, den har et sp√¶ndende og meget bredt persongalleri, hans allestedsn√¶rv√¶rende samfundskritik titter ogs√• frem, og s√• er der plads til b√•de sorg, alvor og humor, samtidig med at plottet sidder lige i skabet. Det er i sandhed et eventyr!

L√¶s ogs√• vores anmeldelser af andre af Stephens Kings b√łger her.

Stephen King, Et eventyr, Hr. Ferdinand, 688 sider, oversat af Jakob Levinsen, september 2022

Der er lukket for kommentarer.