Kristian Himmelstrup: Pio
Det er en af danmarkshistoriens fascinerende skæbner. Officerssønnen der blev socialist og som i dag regnes for en af det danske Socialdemokratis grundlæggere – og som flygtede til Amerika med penge fra det danske politi.
Derudover sad han i fængsel, korresponderede med Marx, havde talrige kærlighedseventyr og på prærien i Kansas forsøgte han at grundlægge et socialistisk paradis i form af en ny koloni. Der er naturligvis tale om Louis Pio, den omdiskuterede socialistleder fra slutningen af 1800-tallet.
Det er en personlighed, der er værd at skrive om, uanset om man er socialdemokrat eller ej. Forkætret i sin samtid. Først af borgerskabet for de socialistiske paroler, og siden af arbejderklassen for at have svigtet sagen ved at tage imod penge og rejse udenlands. Nu har forfatteren Kristian Himmelstrup skrevet en roman om Pio, om hans liv og ikke mindst om kvinderne i det.
Det var et slidsomt liv. Pio kunne have valgt det sikre, borgerlige liv som medarbejder i postetaten, men i stedet drømte han om en bedre verden. Han skrev og udgav blade, forsøgte at opildne arbejderne, men resultatet blev et fængselophold og evige stridigheder om linjen i bevægelsen. Hans drømme tiltrak kvinderne, men intet kunne holde. Heller ikke i Amerika overlevede hans visioner mødet med den barske og trælse virkelighed.
Romanen Pio skildrer en mand, der aldrig helt slår igennem og aldrig helt får hold på sit liv. Himmelstrups Pio er ikke den begejstrede revolutionære, men den desillusionerede og selvoptagede mand, der blev knækket af modgang og fængsel. Der sker utrolig meget i Pios liv, men i romanen Pio bliver det meget omstændeligt og lidenskabsløst, og jeg synes ærligt, at det hele bliver en smule langtrukkent.
Pio er nomineret til DR’s romanpris 2023.
Kristian Himmelstrup: Pio. 484 sider, Forlaget Arabesk. Udkom 5. maj 2022