// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Stein Torleif Bjella: Fiskehuset
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Stein Torleif Bjella: Fiskehuset

Skrevet af den 17. august 2022 – 07:06Ingen kommentarer

Gæsteanmeldelse af Anne Juul Hansen fra Instagramprofilen @annelovebooks

Jon Aslesson Aal inviteres af sin onkel Ivar med p√• en uges efter√•rsfiskeri p√• familiens s√ł. De to m√¶nd skal bo i familiens fiskehytte. Jon er ikke interesseret i √łrredfiskeri, han er musiker og arbejder til daglig som hj√¶lpel√¶rer p√• den lokale musikskole. Han tager alligevel afsted, fordi onkel Ivar √łnsker, at Jon skal arve familiens fiskeret over s√łen og familiens jord.

Ugen med onkel Ivar bliver meget mere end bare en l√¶rdom i at ro, s√¶tte garn og rense √łrreder. Onkel Ivar er brysk og kontant og ikke s√¶rlig venlig. Det er tydeligt, at Ivar √łnsker at l√¶re Jon om familiens og hans egne fiskeerfaringer og tradition.

Jon st√•r lidt i stampe i sit liv. Ivar stiller ublu sp√łrgsm√•l til Jons livsf√łrelse og lykke. Sp√łrgsm√•l, der g√łr det sv√¶rt for Jon at gemme sig bag fiskeriet – pludselig bliver hans egen livskrise tydeligere og tydeligere.

L√¶sningen af “Fiskehuset” flyder stille og enkelt fremad, hvert kapitel er en ny dag i ugen i fiskerhuset. Selvom bogen handler om en fisketur, s√• er det slet ikke romanens egentlige kerne. Det er de lavm√¶lte samtaler mellem de to m√¶nd om livets store sp√łrgsm√•l, der skaber romanens sitrende kerne. Samtaler om livet, k√¶rlighed, arbejde og musik. Om familie og kunstens gl√¶der men ogs√• sorger i et menneskeliv. Om uopfyldte dr√łmme, uvenskab og ensomhed. Samtaler der skaber en bro mellem generationer og knytter m√¶ndene sammen i et umage venskab.

Det er en lille vis roman, som man efter endt l√¶sning har sv√¶rt ved at glemme. Skildringen af samtalerne og dynamikkerne mellem de to m√¶nd, g√łr denne roman til noget helt, helt s√¶rligt. Det er en lille perle af en roman! Meget velskrevet og med en til tider t√łr humor.

“Fiskehuset” er en perfekt roman til l√¶sekredse eller til dig, der holder af Tarjei Vesaas, Per Petterson eller Knausg√•rds forfatterskaber.

Meget velfortjent har “Fiskehuset” modtaget store roser og priser i Norge. Bogen vandt Nynorsk Litteraturpris 2021.

Stein Torleif Bjella, Fiskehuset, August 2022, Turbineforlaget, 156 sider, Oversat af Mai Odgaard Petersen.

Der er lukket for kommentarer.