// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Charlotte Johannsen: Forklædt som nazist
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Samfund

Charlotte Johannsen: Forklædt som nazist

Skrevet af den 3. november 2010 – 00:19Ingen kommentarer

Ville du være parat til at lægge alle dine venner og din rigtige identitet på hylden for at infiltrere et dybt voldeligt miljø? Det ville nok de færreste. Men i magtesløshed over at gerningsmændene bag et voldeligt overfald på hendes ven ikke bliver fundet, vælger 22-årige Charlotte Johannsen i efteråret 2008 at bruge al sin fritid på at leve et dobbeltliv som højreradikal og arbejder målrettet på at komme helt tæt på de århusianske nynazister, der blandt andet er organiseret i den rabiate White Pride-forening, der har kærligheden til AGF og hadet til stort set alle andre som omdrejningspunkt. Det lykkes hende ved hjælp af benhårdt fodarbejde og en smule held at komme helt tæt på de mest hardcore folk, hvoraf flere har voldsdomme bag sig.

I mere end 10 måneder bruger hun al sin fritid i det højreradikale miljø uden kontakt til hendes rigtige venner. Hun går sågar så vidt at “forelske” sig i en fra miljøet for at kunne bruge ham som springbræt ind til inderkredsen af miljøet. I juni 2009 flygter Charlotte Johannsen over stok og sten fra Århus, da hun har fået talt over sig om sin sande identitet. Hun flytter til København og bor i dag på en hemmelig adresse.

I terrorsagen fra Vollsmose, som der er skrevet denne bog om (som jeg har læst men ikke anmeldt), er en dansk konvertit agent for PET og fodrer efterretningstjenesten med oplysninger om de mulige terroraktioner, som hans muslimske kammerater planlægger. Hans arbejde som muldvarp betyder at politiet kan slå til og anholde folkene inden de udfører en aktion. I den sammenligning er Charlotte Johannsens udbytte af de mange måneders undercoverarbejde meget magert. Hun advarer flere gange sine venstreorienterede venner om at hendes nye nazistvenner er på vej mod de venstreorienteredes århusianske tilholdssted, Huset, for at slå på tæven. Men hun får ikke viden som muldvarp i nazimiljøet, der eksempelvis gør hende i stand til at vidne i voldssager mod nogle af nazisterne. Og hun samarbejder ikke med PET om at indsamle oplysninger om det højreradikale miljø – selvom de banker på hendes dør en morgen(!).

I 1980’ernes Tyskland levede journalisten Günter Wallraff undercover som indvandrer og dokumenterede hvor dårligt gæstearbejdere blev behandlet i Tyskland. Det konkretiserede problemerne og skabte voldsom debat. Uden at tage munden for fuld, kan man til dels mene at Charlotte Johannsen gør det samme. Hun bringer helt konkrete beviser for hvordan det århusianske nynazistmiljø fungerer. Men man kan spørge sig selv om beviserne er tunge nok til at gøre en forskel. Hun navngiver ikke de medvirkende og på alle bogens billeder er personernes ansigter slørede. Så bogen bliver ikke en gabestok i stil med de avisartikler i Århus Stiftstidende, som ifølge bogen, ofte udstiller nazisterne til spot og spe for hele byen.

Historien mangler noget nerve og intensitet. Det har med garanti været nervepirrende for Charlotte Johannsen, men for læseren bliver det hurtigt øldrikning og fest afløst af mere øldrikning og fest. Hun skriver i efterordet, at Århus Stadion spiller en stor rolle som omdrejningspunkt White Pride-miljøet. Men på intet tidspunkt i bogen er Charlotte Johannsen på stadion og kun én gang er hun til udekamp. Lidt underligt når man tænker på at det netop er på stadion at White Pride huserer.

Mine forventninger til bogen var høje, da jeg syntes det lød enormt spændende at en helt almindelig 22-årig pige havde sat så meget på spil, at hun havde valgt at gå undercover for at afsløre det højreradikale miljø, som tilsyneladende har langt større omfang i Århus end i andre af landets byer. Men jeg sidder tilbage med et indtryk af, at nynazisterne lever et ret kedeligt – på grænsen til sørgeligt – liv, som det ikke er specielt spændende at læse 259 sider op og ned om. Og jeg mangler et mere nuanceret svar på hvorfor Charlotte Johannsen gør det her – og om hun bagefter synes det var det værd.

Charlotte Johannsen: Forklædt som nazist – en århushistorie. Informations Forlag, 2010. 259 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.