// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Maren Uthaug: 11%
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Maren Uthaug: 11%

Skrevet af den 9. september 2022 – 06:12Ingen kommentarer

Hvis du vil l√¶se noget vildt og m√¶rkeligt, s√• er Uthaug lige noget for dig. Det hele er s√•‚Ķ. absurd og obsk√łnt, men alligevel hele tiden med sm√• kroge i virkeligheden, der f√•r dig til at t√¶nke ‚ÄĚkunne det v√¶re‚Ķ?‚ÄĚ

Hun leger med alt, hvad vi kender. Alle de strukturer og fortællinger vores samfund er bygget op omkring. Hun vender det hele på hovedet, tager det til kanten og så lige et par skridt længere.

11% giver associationer til The Handmaids Tale Рbare vendt på hovedet.

Vi er flere hundrede √•r ude i fremtiden. Patriarkatet er brudt sammen og verden styres af kvinder efter Evolutionen. De m√¶nd, der er tilbage, er interneret p√• et center p√• Lolland, som kan frekventeres af kvinder efter lyst eller behov eller hvis de √łnsker at f√• b√łrn.

M√¶nd er kodet og tr√¶net til at tilfredsstille kvindernes behov og kvinderne kan s√•ledes v√¶lge en mandekategori alt efter lyst og pr√¶ferencer. Skulle testosteronet overtage og m√¶ndene miste kontrollen undervejs, er der personale til stede, som kan give dem noget beroligende. Den kvindelige orgasme betragtes som en afg√łrende kilde til energi og livskraft p√• lige fod med mad og vand, og det skal v√¶re slut med den tid, hvor kvinder stort set ingen orgasmer fik, fordi manden er en egoistisk race, der ikke har kunne levere varen i √•rhundrede.

F√łder kvinderne drengeb√łrn, vurderes det, om de er avlsmateriale og skal til Centret og ellers er det ud med dem.

Drenge og m√¶nd m√• ikke g√• frit rundt. Testosteron anses som farligt og kilde til alt det, der er g√•et galt inden den matriarkalske Evolution. Krig, vold og √łdel√¶ggelse har alt sammen maskulint fortegn, men nu hersker kvinderne, og de kan nemt overleve og klare sig selv, s√• l√¶nge der blot er 11% mandlig race til avl. Alt over det er overfl√łdigt og un√łdvendigt.

Skabelseshistorien er vendt p√• hovedet, slanger er guddommelige og associeres ikke med bedrag og kvinderne spiser lystigt af √¶blerne ‚Äď noget der endda deles ud i kirken.

Symbolikken er ikke til at tage fejl af og hele dette sceneri udfolder sig gennem de fire karakterer heksen Medea, pigen Stille, præsten Wicca og lægen Eva. Fire kvinder, hvis veje, men ikke overbevisninger krydser.

Og pludselig dukker en lille dreng op, hvilket får de fire kvinders liv viklet ind i hinanden, da de bliver tvunget til at samarbejde om, hvad de skal stille op med drengen.

Og mens du l√¶ser og synes, at det hele bliver for m√¶rkeligt, kan du jo t√¶nke over dette, som en af kvinderne siger til en anden: ‚ÄúDu kan jo overveje, hvorfor der er s√• mange ord, der aldrig er lavet i feminin form. Som drabsmand og voldt√¶gtsmand. Eller krigsherre.‚ÄĚ

Det er en bog, hvor forfatteren p√• vanlig vis rusker op i det hele lige fra skabelsesberetningen til ‚ÄĚthe pleasure gap‚ÄĚ over k√łn og de strukturer og kasser, vi klemmer os selv og hinanden ind i. Hun elsker at rode rundt i alt det, der lugter, er tabulagt, g√łr ondt eller er m√¶rkeligt. Alle de ting, vi mennesker typisk holder for os selv, bl√¶ser Uthaug op.

Jeg er vild med det.

Har du ikke l√¶st noget af Maren Uthaug f√łr, vil jeg anbefale dig at starte med hendes andre b√łger. Det her er vildere end nogensinde, og selvom jeg synes, de f√łrste 50 sider var for weird, fortsatte jeg. Fordi jeg ved, at Maren Uthaug er f√¶nomenal.

Og 11% er ingen undtagelse.

Maren Uthaug, 11%, Lindhardt & Ringhof, 9. september 2022, 352 sider.

Der er lukket for kommentarer.