// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Anne Brontë: Agnes Grey
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » klassiker, Roman

Anne Brontë: Agnes Grey

Skrevet af den 8. november 2022 – 05:22Ingen kommentarer

Anne Brontë var den yngste af de tre Brontë-søstre, og hun nåede kun at udgive to romaner, inden hun døde af tuberkulose i 1849 kun 29 år gammel. Hendes første roman Agnes Grey udkom i 1847, samme år som søsteren Charlotte Brontës roman Jane Eyre og søsteren Emily Brontës bog Stormfulde højder blev udgivet. Jane Eyre og Stormfulde højder blev, som I ved, begge klassikere og meget berømte, som tiden gik, hvor Anne Brontës selvbiografiske roman Agnes Grey næsten blev glemt.

Bogen handler om den 18-årige Agnes Grey, hvis far, præsten Richard, mister familiens formue i en dårlig investering og ender med at skylde penge væk. Resultatet bliver, at den far, Agnes med stolthed altid har set op til, synker ned i en apatisk og langvarig depression. Den fattige præstedatter føler, at hun må gøre noget for at hjælpe sin familie, og efter nogen tids overtalelse får hun lov til at tage et job som guvernante i Yorkshire for den velstående familien Bloomfields fire forkælede overklassebørn.

Men det er ikke en nem opgave, Agnes står overfor. Familiens børn på 2, 4, 6 og 7 år har ikke på nogen måde de værdier, den godhjertede Agnes selv er blevet opdraget med, og børnene gør hverdagen ekstra hård for den stakkels Agnes. Da hun ender med at blive afskediget på grund af samarbejdsvanskeligheder, får Agnes en stilling endnu længere fra sit hjem i en familie med fire ældre børn. Her står Agnes endnu engang overfor en række trængsler med uopdragne og udspekulerede børn. Agnes er næsten er ved at opgive og tage hjem, da hun møder præsten Edward Weston og for første gang i sit unge liv bliver forelsket.

Snyd endelig ikke dig selv for denne lille perle om den unge Agnes Grey, der må udstå nok så meget for at bevise overfor sin familie, at også hun kan bidrage med noget i den ulyksalige situation, de er blevet bragt i. Det er en historie om at stå på egne ben i en tid fuld af fordomme, og hvor kvinder bestemt ikke har den plads i verden, som de har i dag. Sproget er utroligt letlæseligt for den tid, og bogen er læst på ingen tid.

Anne Brontë: Agnes Grey, Lindhardt og Ringhof, 184 sider, gennemredigeret af Sarah von Essen, august 2022

Der er lukket for kommentarer.