// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Mircea Cartarescu: Solenoide
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Mircea Cartarescu: Solenoide

Skrevet af den 28. juni 2022 – 06:59Ingen kommentarer

Bukarest p√• syre. Solenoide er en roman som ingen andre, en l√¶seoplevelse udover det s√¶dvanlige. En rum√¶nsk roman p√• 800 sider lyder ellers ikke synderligt ophidsende, men Solenoide tager dig steder hen, du ikke vidste fandtes ‚Äď og som heller ikke eksisterede, f√łr de kom til verden i Cartarescus enest√•ende fantasi.

Det er en dans mellem to verdener. Vores jeg-fort√¶ller er skolel√¶rer i Bukarest. Dr√łmmen om at blive forfatter d√łde for den l√¶seglade unge mand, da hans f√łrste digt blev sablet ned af kendere. Tilbage er kun tr√łstesl√łsheden i et almindeligt liv i Bukarest med uengageret undervisning af uvorne b√łrn. Men fantasi kan ikke sl√•s ihjel, og jeg-fort√¶lleren bev√¶ger sig igennem et Bukarest, hvor det magiske og vidunderlige ‚Äď og nogen gange skr√¶kkelige ‚Äď f√¶rdes side om side med det tr√łstesl√łse og kedelige.

Som barn voksede ham op i Ceausescus totalit√¶re Rum√¶nien. Han var svagelig og fandt tr√łst i b√łgernes verden, hvor hverdagens triste begr√¶nsninger ikke st√•r i vejen for store oplevelser. I hans Bukarest, en underfundig, st√łvet, anderledes og befriende by, er tomme fabriksbygninger fyldt med r√¶dselskabinetter, huse kan have uendelige mange v√¶relser, og under det hele ligger magnetiske spoler, der oplader hele byen og kan v√¶re befriende ‚Äď eller fangende.

Vi bevæger os igennem det hele som det allermest naturlige. En rejse ind i en by, der aldrig har fandtes men som findes nu, for evigt placeret i det litterære landskab, der hvor kort og virkelighed ikke længere ligner hinanden.

Jeg var overv√¶ldet over Solenoide. Over historierne, over sproget (kadeau til overs√¶tteren, i √łvrigt, det kan ikke have v√¶ret nemt!), over dens samlede fylde. En magi uden lige, konkret og virkelighedstro og flyvsk og fra en helt anden verden. Solenoide kan kun anbefales. 800 sider er en del, javist, men det f√łles ikke s√• langt, og det er en bog, der bliver hos en lang tid efter sidste side er vendt.

Mircea Cartarescu: Solenoide. 832 sider, Skj√łdt & Palomar. Oversat af Jacob Jonia, udkom 19. maj 2022

Der er lukket for kommentarer.