// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Novellix: Fire noveller om kærlighed no 2
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Noveller

Novellix: Fire noveller om kærlighed no 2

Skrevet af den 5. juni 2022 – 06:08Ingen kommentarer

Mangler du en lille gave til brylluppet eller en værtindegave, så læs med her. Endnu engang har Forlaget Novellix skudt papegøjen og udgivet en ny fin æske i kærlighedens tegn – også den slags kærlighed, der gør ondt.

I fire meget forskellige noveller af forfatterne James Joyce, Annie Proux, Sara Stridsberg og Raymond Carver får vi deres bud på kærlighed i alle former. For vi får ikke bare den der rosenrøde, hjertebankende kærlighed, som mange bøger beskriver, men også ugengældt kærlighed, selvoptagethed, jalousi og ikke mindst skuffelse.

Novellen ’Et smerteligt tilfælde’ af James Joyce er en historie om James Duffy, som er temmelig selvoptaget, men alligevel bliver betaget af Mrs Emily Sinico, som han mødes med og bruger som sin personlige skrifteven. Hans sjæleven. Da hun er gift, beslutter de sig dog at afbryde deres samkvem, og da han fire år senere læser om hendes død, som skyldes en last, han bestemt ikke vil forbindes med, mister han med ét alle følelser og føler, at deres forhold er besudlet på værste vis. ’Et smerteligt tilfælde’ er en perfekt smagsprøve på James Joyces forfatterskab, hvis du som jeg ikke kan overskue at læse ’Ulysses’.

Annie Proux’ novelle ’Brokeback Mountain’ kender du sikkert fra filmen af samme navn. Her får vi den dybtfølte novelle, som filmen er baseret på, og den er skrevet, så man kan mærke længslen og kærligheden mellem Ennis og Jack, og senere hen den tabte kærlighed. Årh, denne novelle er så fin, at man straks får lyst til at se filmen.

I Sara Stridsbergs ’American Hotel’ får vi noget af en tragedie. Det er et trekantsdrama mellem den destruktive kvinde Carter og de meget forskellige tvillingebrødre Vladmir og Jack. Carter er forelsket i Vladmir, men ender med at få en datter med den fornuftige Jack. Så kan I selv regne ud, hvordan det kommer til at gå. Som altid er Stridsbergs skriverier foruroligende men stadig enormt dragende. Denne novelle må du ikke snyde dig selv for.

Raymond Carvers ’Hvad vi taler om, når vi taler om kærlighed’ handler om to vennepar, som over et par flasker gin begynder at tale om emnet kærlighed. Bølgerne går højt, efterhånden som de bliver mere og mere berusede, men der kommer også sandheder og refleksioner frem. Jeg havde aldrig læst Carver før så bestemt en interessant novelle.

Vent ikke med at få fingrene i denne nye Novellix-kærlighedsboks, for som med alle Novellix-noveller får vi her nogle læseoplevelser, du på ingen måde ville være foruden. Boksen indeholder historier, jeg langt bedre kunne relatere til end kærlighedsboksen fra sidste år – så denne boks er klart en vinder af de to.

James Joyce, Annie Proux, Sara Stridsberg og Raymond Carver, Fire noveller om kærlighed, No 2, Forlaget Novellix, oversat af Johannes Riis, Ninna Brenøe, Karsten Sand Iversen og Ellen Boen, februar 2022

Der er lukket for kommentarer.