// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Lize Spit: Jeg er her ikke
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Lize Spit: Jeg er her ikke

Skrevet af den 23. juli 2022 – 06:03Ingen kommentarer

Kender du den f√łlelse, du kan have, n√•r du begynder at l√¶se en bog, som du umiddelbart tror vil f√łre dig i en bestemt retning, men som fuldkommen tager fusen p√• dig? Og hvad er Jeg er her ikke s√• for en bog? Det er d√¶leme sv√¶rt at beskrive. Det er f√łrst og fremmest en bog om en altopslugende k√¶rlighed mellem to unge mennesker, der udvikler sig til et sandt mareridt, efterh√•nden som en psykisk sygdom springer ud i fuldt flor. Og s√• er det noget af en thriller, der efterlader sin l√¶ser naglet til bogen, mens man fors√łger at speedl√¶se siderne for at se, hvordan historien ender. Hold fast en l√¶seoplevelse!

Leonie ’Leo’ og hendes kæreste Simon gennem ti år bor i en lille lejlighed i Bruxelles med deres kat, Daan. De har begge haft en svær barndom og har begge mistet deres mor, hvilket har knyttet dem sammen på en helt særlig måde. De kender hinandens kroppe, hinandens særheder, hinandens behov og vaner. Indtil Simon en nat kommer hjem fra byen forandret, og alting pludselig ændrer kurs.

Leo ved ikke, hvordan hun skal f√• sin gamle Simon tilbage. Han er fuldkommen manisk det ene √łjeblik, deprimeret og mistroisk det n√¶ste. Fremtiden er med √©t usikker, og Leos trygge base smuldrer mellem fingrene p√• hende. Hun g√łr alt for at skjule Simons nye sider for deres f√• venner, mens hun febrilsk h√¶nger fast i de f√• genkendelige sider af ham, der indimellem og sj√¶ldnere titter frem. Indtil det bliver en umulighed, og Simon ikke udelukkende er til fare for sig selv ‚Äď men ogs√• andre.

Denne her bog er noget af en rutsjetur. Den l√¶gger h√•rdt ud, og man sidder p√• kanten af stolen det meste af bogen. Lize Spits beskrivelser af Leo og Simons k√¶rlighedshistorie, der n√¶rmest minder om en bes√¶ttelse, hvor begge parter fort√¶rer hinanden n√¶sten bogstaveligt talt, var kvalmefremkaldende og mindede mig meget om Charlotte Roches k√łdelige beskrivelser i bogen V√•domr√•der. Det er provokerende og fedt, men bestemt ikke for alle. Historien er bev√¶gende, sproget medrivende og karakterbeskrivelserne s√• knivskarpe, at man bliver godt og grundigt hvirvlet ind i den katastrofe, som vi er vidne til.

Lize Spit: Jeg er her ikke, Gutkind, oversat af Miriam Boolsen, 490 sider, maj 2022

Der er lukket for kommentarer.