// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Janet Skeslien Charles: Hemmelighedernes bibliotek
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historisk roman, Roman

Janet Skeslien Charles: Hemmelighedernes bibliotek

Skrevet af den 27. juni 2022 – 06:07Ingen kommentarer

Hemmelighedernes bibliotek, sikke en titel! Enhver bibliofil må da være solgt alene på grund af det navn, og så får vi ovenikøbet en fantastisk rørende historie om tiden i Paris under Anden Verdenskrig – kan det overhovedet blive bedre?

Året er 1939, og vi befinder os i Paris, hvor den unge Odile Souchet trods sin fars modstand søger og får sit drømmejob på Det amerikanske bibliotek. Odiles tvillingebror, Remy, er taget til fronten for at forsvare Frankrig, og Odile får sin første kæreste og en dejlig veninde, Margaret. Lykken synes at tilsmile hende, indtil nazisterne indtager Paris, og alt bliver forandret. Remy bliver taget til fange, og bibliotekets fremtid er usikker. Et utal af bøger er nu forbudt litteratur, og jøder må ikke længere komme på biblioteket.

Over 40 år senere befinder vi os i Froid, Montana, hvor teenageren Lily netop har mistet sin mor og er ensom og ulykkelig. Den ældre nabo Odile hjælper hende med at komme igennem den hårde tid ved at dele sin store kærlighed til litteratur og ved at lære Lily at tale fransk. Sammen får de et bånd så tæt, at Lily får den sande historie om, hvad der hændte dengang på Det amerikanske bibliotek, som fik Odile til at forlade Frankrig for bestandigt.

Hemmelighedernes bibliotek er baseret på den virkelige historie om Det amerikanske bibliotek i Paris, og alt det bibliotekarerne gjorde for at beskytte deres lånere og i al hemmelighed med fare for deres og andres liv at viderebringe litteratur til deres jødiske lånere. Jeg nød den langsomme opbygning af historien, og at forfatteren forsøgte at fokusere på det smukke i at samles om bøgerne og ikke kun de tragiske omstændigheder, perioden er kendt for. Vi får masser af kærlighed, venskaber og en løftet pegefinger om ikke at dømme andre. Det kan godt være, at der bliver udgivet et utal af bøger bygget op på samme måde, men der må jeg sige, at Hemmelighedernes bibliotek er velresearchet og gennemarbejdet, hvilket man tydeligt kan mærke hele bogen igennem.

Janet Skeslien Charles: Hemmelighedernes bibliotek, Gads Forlag, oversat af Mia Rendix, 408 sider, juni 2022

Der er lukket for kommentarer.