// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Andrej Kurkov: God ven af liget
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Andrej Kurkov: God ven af liget

Skrevet af den 15. juni 2022 – 06:48Ingen kommentarer

Ruslands overfald på Ukraine har skærpet interessen for ukrainsk litteratur herhjemme. Således lå Andrej Kurkovs God ven af liget lagt frem på en prominent plads, da Frederiksberg Hovedbibliotek genåbnede efter renovering.

Kurkov er født i Rusland, skriver på russisk men bor i Kyiv og hans værker kan efter udgivelsen Grå Bier om den russiske besættelse af Krim og Donbas ikke længere udkomme i Rusland. Han er mest kendt for Døden og pingvinen, men har et større forfatterskab bag sig, hvoraf en del heldigvis er kommet på dansk. I God ven af liget er vi tilbage i 90’erne, dengang Ukraines selvstændighed stadig var ny, borgerne endnu ikke helt havde vænnet sig til Sovjetunionens sammenbrud, og hvor den nye stat kæmpede med både en håbløs økonomi og en epidemisk kriminalitet.

Tolja har svært ved at se meningen med det hele. Han har ikke noget arbejde. Hans kone har en affære, og faktisk overvejer han at gøre en ende på det hele ved at hoppe ud fra altanen. Det er bare så banalt, synes Tolja, for ville det ikke være mere spændende, hvis han blev myrdet? Så kunne eks-konen og de gamle venner, han aldrig ser, og alle de andre rigtig undre sig. For hvorfor blev Tolja myrdet?

I Kyiv i 90erne var det hverken svært eller dyrt at hyre en killer, en lejemorder. Så det gør Tolja, uden at fortælle hverken lejemorderen eller mellemmanden at offeret i virkeligheden er ham selv. Han skaffer penge, et billede og vandrer rundt i byen for at finde en egnet café, som han kan udpege som stamsted for sig selv til lejemorderen. Dér hvor han skal slutte sine dage. Undervejs møder han en prostitueret, og derfra går alting selvfølgelig galt. Eller godt. Det går i hvert fald ikke som planlagt, og pludselig står Tolja med helt nye problemer.

God ven af liget er morsom og original. Det er et dyk ned i det værditomrum som Sovjets fald efterlod, og som blev fyldt op med kriminalitet og egennytte i stedet for liberale værdier. Skildringen af 90erne er et blik på en del af Ukraines historie, der fortæller om den svære overgang fra diktatur til demokrati og markedsøkonomi. Dertil er bogen virkelig interessant, og man får lyst til at skylle bogen ned med en melonvodka mens man krydser fingre for at Tolja finder en løsning på sine (selvskabte) problemer.

Andrej Kurkov: En god ven af liget. 188 sider, Hovedland. Oversat af Jan Hansen, udkom i 2010

Der er lukket for kommentarer.