// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Maggie Shipstead: Himmelstormere
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Maggie Shipstead: Himmelstormere

Skrevet af den 17. august 2022 – 06:48Ingen kommentarer

Det her er nok en af de b√łger, der kan skr√¶mme mange l√¶sere med sine mange sider. Alligevel var det med store forventninger, at jeg bladrede op p√• f√łrste side for at se, om denne mastodont kunne leve op til at v√¶re shortlistet til en Booker-pris i 2021 og v√¶re den perfekte sommerl√¶sning. Jeg kan med ro i maven sige, at det var den!

Vi befinder os i to tidsperioder, hvor vi f√łlger to specielle kvinder, som bliver forenet p√• tv√¶rs af tid og sted. En nat i 1914 bliver tvillingerne Jamie og Marian Graves reddet fra et br√¶ndende skib i favnen p√• deres far, som senere bliver d√łmt for at have forladt sit skib og overladt folk til den visse d√łd. Tvillingerne vokser derfor op hos deres lettere alkoholiserede kunstneronkel i Montanas skove, og Marian vokser op som familiens vovehals med det ene m√•l for √łje at l√¶re at flyve. Dette lykkes hun med, og efter at have fl√łjet transportfly som ung og under Anden Verdenskrig beslutter hun sig for i 1950 at flyve i en stor cirkel henover Jordens poler. Hun vender aldrig tilbage.

Det er her den anden kvinde kommer ind i billedet. I 2014 f√•r den ber√łmte skuespiller Hadley Baxter, som er blevet skammet ud og fyret fra en yderst popul√¶r serieproduktion, en rolle, hvor hun skal spille Marian Graves. Hadleys for√¶ldre blev dr√¶bt i et flystyrt, da Hadley var to √•r gammel, og hun voksede op hos sin onkel Mitch, der var noget indenfor film. Hele sit liv har hun l√¶st om kvinder, der fl√łj og d√łde i styrt, og is√¶r Marians historie om at vokse op uden for√¶ldre har gjort et stort indtryk p√• Hadley. Men hun kan ikke undg√• at dykke ned i, hvad som skete op til den tid, hvor Marian forsvandt. Der er nemlig noget, hun ikke kan f√• til at stemme.

Jeg kan umuligt beskrive denne bog, s√• jeg er tro mod den. Den indeholder simpelthen s√• mange historier i samme historie, at jeg kun kan dele en br√łkdel af det her. Vi h√łrer om de utallige kvinder, der har trodset tidens normer og fl√łjet. Vi h√łrer om Graves-tvillingernes spektakul√¶re livshistorie og ikke mindst, hvordan Hadley som barn m√•tte s√¶lge sig selv for sin dr√łm. Savnet efter at have for√¶ldre tynger dem alle tre, men dr√łmmene fylder n√¶sten liges√• meget, og man bliver som l√¶ser b√•ret afsted gennem sommerens mest fantastisk l√¶seoplevelse.

Maggie Shipstead: Himmelstormere, Gyldendal, oversat af Agnete Dorph Stjernfelt, 696 sider, maj 2022

Der er lukket for kommentarer.