// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Maggie Shipstead: Himmelstormere
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Maggie Shipstead: Himmelstormere

Skrevet af den 17. august 2022 – 06:48Ingen kommentarer

Det her er nok en af de bøger, der kan skræmme mange læsere med sine mange sider. Alligevel var det med store forventninger, at jeg bladrede op på første side for at se, om denne mastodont kunne leve op til at være shortlistet til en Booker-pris i 2021 og være den perfekte sommerlæsning. Jeg kan med ro i maven sige, at det var den!

Vi befinder os i to tidsperioder, hvor vi følger to specielle kvinder, som bliver forenet på tværs af tid og sted. En nat i 1914 bliver tvillingerne Jamie og Marian Graves reddet fra et brændende skib i favnen på deres far, som senere bliver dømt for at have forladt sit skib og overladt folk til den visse død. Tvillingerne vokser derfor op hos deres lettere alkoholiserede kunstneronkel i Montanas skove, og Marian vokser op som familiens vovehals med det ene mål for øje at lære at flyve. Dette lykkes hun med, og efter at have fløjet transportfly som ung og under Anden Verdenskrig beslutter hun sig for i 1950 at flyve i en stor cirkel henover Jordens poler. Hun vender aldrig tilbage.

Det er her den anden kvinde kommer ind i billedet. I 2014 får den berømte skuespiller Hadley Baxter, som er blevet skammet ud og fyret fra en yderst populær serieproduktion, en rolle, hvor hun skal spille Marian Graves. Hadleys forældre blev dræbt i et flystyrt, da Hadley var to år gammel, og hun voksede op hos sin onkel Mitch, der var noget indenfor film. Hele sit liv har hun læst om kvinder, der fløj og døde i styrt, og især Marians historie om at vokse op uden forældre har gjort et stort indtryk på Hadley. Men hun kan ikke undgå at dykke ned i, hvad som skete op til den tid, hvor Marian forsvandt. Der er nemlig noget, hun ikke kan få til at stemme.

Jeg kan umuligt beskrive denne bog, så jeg er tro mod den. Den indeholder simpelthen så mange historier i samme historie, at jeg kun kan dele en brøkdel af det her. Vi hører om de utallige kvinder, der har trodset tidens normer og fløjet. Vi hører om Graves-tvillingernes spektakulære livshistorie og ikke mindst, hvordan Hadley som barn måtte sælge sig selv for sin drøm. Savnet efter at have forældre tynger dem alle tre, men drømmene fylder næsten ligeså meget, og man bliver som læser båret afsted gennem sommerens mest fantastisk læseoplevelse.

Maggie Shipstead: Himmelstormere, Gyldendal, oversat af Agnete Dorph Stjernfelt, 696 sider, maj 2022

Der er lukket for kommentarer.