// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Abdulrazak Gurnah: Paradis
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Abdulrazak Gurnah: Paradis

Skrevet af den 8. juni 2022 – 07:02Ingen kommentarer

Vi har brug for mere litteratur om ikke-vestlige kulturer, der giver en mere nuanceret forståelse end den medierne portrætterer, som ofte er ensidet og unuanceret, særligt i Danmark. Netop derfor er Abdulrazak Gurnahs bog Paradis vigtig og aktuel læsning, og en af grundene til, at han i 2021 modtog litteraturens nobelpris.

I romanen Paradis følger vi den smukke dreng Yusufs opvækst fra dreng til mand. Indledningsvis flytter han med til sin ’onkels’ by, væk fra sine forældre. Det står hurtigt klart, at Yusufs ikke er Aziz nevø men i stedet er gældsslave. Herefter følger vi Yusufs rejse rundt i landet, der byder på et rigt møde med andre kulturer og folkefærd, som de store sultaner, de vilde indfødte og europæere. Rejsen er fyldt med indtryk og indblik i forskellige livssyn, fra foragt over analfabetisme og overtro, til drømmene om paradis. Særligt Yusufs smukke udseende er i fokus og flere prøver at gifte ham væk til deres døtre, selv når de blot er 10 år. Og det er da også netop Yusufs udseende, som præger hans skæbne gennem bogen.

Paradis er en roman med et rigt handlingsforløb, fyldt med tragedier og barske realiteter. Imens handlingen brager afsted, påvirkes Yusuf af mareridt, der som sanselige stemningsbilleder afspejler den brutale virkelighed, der er fyldt med slaveri, sygdom og magthierarkier. På mange måder er Paradis en historisk roman, der giver et indblik i fortidens østafrikanske kultur. Det er både en portrættering af det afrikanske folk og dets mange kulturer og den Europæiske magt, som tydeligt spiller en rolle i de Østafrikanske lande.

Alle tingene spiller på papiret og alligevel blev jeg aldrig rigtig grebet. Med de fleste bøger der ikke falder i min smag, ved jeg tydeligt hvor skoen trykker. Men med Paradis er jeg efterladt frustreret og i uvidenhed. Min oplevelse med Paradis var som det perfekte match til en date, som ikke forløb som håbet, af den simple grund, at der manglede kemi, noget man ikke kan forklare på andre måder. Sådan føles Paradis også for mig, hvilken er en af grundene til, at jeg alligevel gerne vil anbefale den til andre pga. tematikkerne, selvom den ikke står øverst på min liste over fantastiske bøger. Forhåbentlig er der mange andre derude, for hvem ’kemien’ med bogen opstår.

Abdulrazak Gurnah, Paradis, Gutkind, 284 sider, Marts 2022, Oversat af Finn Holten Hansen

Der er lukket for kommentarer.