// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Claire Keegan: Omsorg
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Claire Keegan: Omsorg

Skrevet af den 15. april 2022 – 06:19Ingen kommentarer

Claire Keegan bl√¶ste mig lidt omkuld med bogen Den slags sm√• ting, der udkom i slutningen af 2021. “En perle af en roman om Irlands m√łrke historie”, skrev jeg blandt andet i anmeldelsen.

For nylig udkom p√• dansk romanen Omsorg af samme forfatter og √•h! mit hjerte! den er ogs√• god. P√• blot 96 sider f√•r vi en r√łrende historie fra 1980√©rnes Irland.

Vi f√łlger en lille unavngiven pige og det er hende, der fort√¶ller historien. Hun vokser op i byen i en fattig b√łrnerig familie. En dag om sommeren, hendes mor er atter gravid, bliver pigen p√• ubestemt tid k√łrt ud p√• landet for at v√¶re i pleje ved noget familie. P√• landet er der plads, gr√łnt, sommer. Der er m√¶lk, gr√łntsager og omsorg. Parret hun opholder sig hos tager hende med i mange af deres g√łrem√•l, hun l√¶rer en masse og falder hurtigt til hos dem. Parret er flittige, ofte i bev√¶gelse med at lave mad eller ordne noget og alligevel er der en ro over hjemmet.

Alt summer af varme, tryghed og sommer. Men en dag afsl√łres en hemmelighed, stemningen skifter og jeg m√• minde mig selv om at tr√¶kke vejret.

Omsorg handler om at blomstre, når man får omsorg. Og handler dermed også indirekte om, hvad det kan betyde, hvis man ikke får omsorg. Og den handler om at kærlighed og omsorg også kan modtages fra andre end mor og far.

Omsorg er grum i sin stille skildring af, hvad det betyder at vokse op i et fattigt hjem som barn nummer et eller andet i r√¶kken af mange b√łrn og smuk i sin skildring af, hvor lidt der egentlig skal til for at g√łre en forskel i et barns liv. Som l√¶ser h√•ber man S√Ö meget, at pigen igen og igen kan tage ophold ved parret p√• landet. Men vi ved ikke om det kommer til at ske. Vi kan kun h√•be. Fineste fineste l√¶seoplevelse, som jeg slugte i et str√¶k.

Claire Keegan (f. 1968) er en irsk forfatter. Hun hun tidligere udgivet novellesamlinger, har vundet flere priser og er oversat til en del sprog. Jeg læser meget gerne med, hvis der oversættes mere til dansk.

Claire Keegan, Omsorg, Forlaget Gutkind, 96 sider, marts 2022, På dansk ved Signe Lyng.

Der er lukket for kommentarer.