// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Emma Bess: Ly
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Emma Bess: Ly

Skrevet af den 12. marts 2022 – 07:20Ingen kommentarer

G√¶steanmeldelse af forfatter Camilla Hj√łrnholm Olsen.

Romanen Ly af Emma Bess handler om relationen mellem kunstfotografen Linda og hendes 30-årige datter Sally.

Linda bor i London, men kommer til Danmark, da hendes far bliver indlagt p√• hospitalet, hvor hun indlogerer sig hos Sally, hendes mand og b√łrn i en jysk provinsby.

Forholdet mellem mor og datter er pr√¶get af en f√łlelsesm√¶ssig afstand og p√• en subtil m√•de bliver l√¶seren i et sansende sprog indviet i erindringsglimt fra fortiden, hvor sl√łret gradvis l√łftes for √•rsager til det distancerede forhold, som peger i retning af manglende omsorg og psykiske problemer, der l√łber som et familieb√•nd p√• tv√¶rs af generationer.

Det er som om, at det kamera, der har været imellem mor og datter, siden Linda begyndte at fotografere Sally, dengang hun var en lille pige, stadig er imellem dem som et henholdsvis distanceret og klæbende blik.

Sally er stadig et motiv for Linda, der f√łler sig mere tilpas i rollen som kunstner end som familiemenneske og mor.

Jeg var i min læsning særligt optaget af karaktertegningen af den egoistiske kunstfotograf Linda og synes, at Emma Bess på fornem vis belyser det komplekse forhold mellem kunst og liv. Bess formår også på fin vis at sammenkoble den tryggede stemning i nutidssporet med erindringsglimtene.

Tematisk er Ly en roman om komplicerede familierelationer pr√¶get af svigt. Den minder i tematik og handling om Er mor d√łd af Vigdis Hjorth, men romanens beskrivelser er mere sansem√¶ttede som hos fx Caroline Albertine Minor. Romanen indeholder ogs√• sekvenser af bevidsthedsstr√łm og handlingen foreg√•r, som Virginia Woolfs Mrs. Dalloway, p√• et d√łgn.

Emma Bess (f. 1989) er uddannet fra Forfatterskolen og debuterede i 2018 med novellesamlingen M√łdre, d√łtre, s√łstre, som hun modtog debutantprisen Bodil og J√łrgen Munch-Christensens Kulturlegat for. Ly er hendes anden udgivelse.

Emma Bess, Ly, Forlaget Gutkind, Februar 2022, 238 sider.

Der er lukket for kommentarer.