// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Kristin Hannah: De fire vinde
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Kristin Hannah: De fire vinde

Skrevet af den 2. april 2022 – 06:52Ingen kommentarer

Det er altid lidt af en overraskelse, når Kristin Hannah udgiver en ny bog; man ved nemlig aldrig, hvor den fører os hen. I De fire vinde tager Hannah os med til 1930’erne, hvor en ekstrem tørke breder sig over Texas og efterlader millioner af arbejdsløse nær sultedøden.

Året er 1921, og den 25-årige Elsa Wolcort lever en beskyttet tilværelse i sine forældres hjem i vished om, at hun med sin højde og tynde lemmer er for grim til nogensinde at blive gift. Da hun en aften sniger sig ud og render ind i den yngre Raffaello Martinelli, ændrer hendes liv sig for bestandigt. Elsa bliver gravid, og hendes far slår hånden af hende og efterlader hende hos familien Martinelli. Elsa bliver gift med Raffaello, der skulle have været på college, men nu må blive hjemme og passe familiens gård med sine forældre, hustru og barn.

Tretten år senere har Elsa og Raffaello to børn, og det er hårde tider på gården. Tørken har spredt sig, og voldsomme støvstorme truer med at blæse, hvad der er tilbage af afgrøderne, væk. Gården er ved at dø, og Raffaello er desperat og kan ikke holde til det længere. Pludselig står Elsa alene tilbage med ansvaret for to børn og svigerforældre, som hun elsker overalt på jorden. Elsa må træffe et valg, der kan koste dem alt, for at redde hvad hun har kært. Hun må rejse alene med sine børn til Californien gennem et landskab så barsk og ufremkommeligt, at al håb synes forsvundet. Og for at komme hen til hvad? Grønne enge og et bedre liv, eller noget hun aldrig havde forestillet sig: et liv i fattigdom.

De fire vinde er en bog rammer dig lige i hjertekulen og giver ordet medfølelse en større mening. Håb og desperation stråler op fra alle bogens sider, der tegner et klart billede af folkevandringen under støvstormene og den efterfølgende arbejdsløshed, sult og håbløshed for millioner af mennesker i USA. Det er en historie om, hvordan tabet af værdighed ændrer et menneske og får enten det værste frem eller, endnu værre, efterlader en uoprettelig tomhed. Kristin Hannah er en formidabel historiefortæller. Gennem både Elsa og dernæst hendes teenagedatter, Loreda, mærker man på tæt hold angsten, frygten for at blive nedbrudt, men også håb og en lyst til at overleve, så man som læser hepper på sidelinjen hele bogen igennem. En helt igennem fantastisk bog.

Kristin Hannah: De fire vinde, Cicero/Gyldendal, oversat af Ulla Lauridsen, 416 sider, februar 2022

Der er lukket for kommentarer.