// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » H.G. Wells: Klodernes kamp
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » klassiker, Roman, Science fiction

H.G. Wells: Klodernes kamp

Skrevet af den 15. marts 2022 – 06:33Ingen kommentarer

Klodernes kamp har været på min must read-liste i flere år, da jeg som stor fan af dystopisk litteratur ikke kan betragte bogen som andet end et uundgåeligt mesterværk. Spørgsmålet er kun, om indholdet sammen med denne ufatteligt smukke nye indbundne udgave kunne stå mål med mine høje forventninger. Jeg er stadig lidt i tvivl. Et er dog sikkert, Klodernes kamp har inspireret et utal af forfattere og filmskabere til en række science fiction-bøger og -film, og jeg tror ikke, det ville have været det samme, hvis Wells ikke havde banet vejen.

Klodernes kamp udkom oprindeligt i 1898 og var en af de allerførste science fiction-romaner i verdenslitteraturen. Det er da også lidt morsomt at læse om Mars-invasionen i datidens setup, hvor Londons arbejderklasse i slutningen af det 19. århundrede er på flugt fra marsboernes teknologiske våben.

Kort fortalt observeres der på Londons nattehimmel noget, der ligner et stjerneskud, men som falder ned fra himlen. Det er rumvæsner, der har i sinde at overtage Jorden. Vores hovedperson, en professor fra Surrey, og hans bror oplever invasionen på første hånd, og vi følger dem begge i hver deres flugt fra marsboernes ubarmhjertige invasion og ødelæggelse.

Wells formår at skrive historien med sådan en fantasi og indlevelse, at jeg trods datidens fraser og setup stod på krateret efter marsboernes nedstyrtning og så de skræmmende bæster kravle ud af deres kapsel. Wells havde bestemt ikke den teknologiske viden, som man måtte tænke sig, at en science fiction-roman skulle indeholde, men det må have været lige så skræmmende for datidens læsere at høre om de teknologiske våben, marsboerne havde medbragt, som invasionen i sig selv. Faktisk blev Klodernes kamp udsendt som et realistisk radiospil af Orson Welles i 1938, hvor det på grund af formen som nyhedsreportage fik folk til at gå i panik, fordi de troede, at jorden var ved at blive invaderet.

Med det i tankerne vil jeg lade det være op til jer, om I vil kaste jer over denne nyudgivelse – jeg har i hvert fald ikke fortrudt.

Klodernes kamp er oprindeligt oversat til dansk af Jannick Stom i 1974. Oversættelsen af denne udgave er let revideret af forlaget.

H.G. Wells: Klodernes kamp, Lindhardt og Ringhof, 208 sider, 1. marts 2022

Der er lukket for kommentarer.