Thorstein Thomsen: En drøm kan være så stærk
Efter af have læst beskrivelsen af Thorstein Thomsen roman ’En Drøm Kan Være Så Stærk’, formodede jeg, at den ville give indblik i den kamp, det kan være at kæmpe for en drøm, som det at blive kunster. Men fordi protagonisten Marianne Blomquists liv bliver fortalt fra en ydre synsvinkel, får romanen en anderledes dimension end først forestillet, som gør den mindre forudsigelig og griber ens opmærksomhed på en anden måde end først antaget.
I romanen følger vi Mariannes liv fra da hun som 11-årig beslutter sig for at ville være kunster og indtil hendes sidste dage. Hun bliver som teenager efterladt af sine forældre, fordi hun bliver tilgodeset størstedelen af sin mormors arv. Til trods for denne hårde start på voksenlivet og med en drøm der er utraditionel, særligt for en kvinde, er Mariannes liv nærmest et eventyr, hvor der altid er nogen, der samler hende op og hjælper hende i retning af sin drøm.
Der er noget særligt over fortællerformen, som gør en nysgerrig på hvem det er og hvordan denne person formår at kende Marianne bedre end hende selv. Samtidig giver fortæller ofte hints om ting der sker i fremtiden, såsom ” det det kommer til at ske de kommende måneder vil ryste dig mere end..”. Derudover er bogen fyldt med beskrivelser af kunst man ikke kan se, hvilket prikker til ens forestillingsevne på en helt særlig måde.
Romanen er et spændende portræt af en kunstners liv set udefra og gennem handlinger, hvor man også får indsigt i den historiske kontekst hun vokser op i, præget af efterkrigstiden og ligestillingsproblemer som kvindelig kunster. Samtidig havde jeg svært at forstå følelsen af at være sat på jorden til en særlig profession, når jeg selv ikke ved præcis hvad mit ’kald’ er.
Til tider mangler jeg at forstå, hvorfor hun maler, hvad der inspirerer hende og hvorfor hun f.eks. maler katte. Det er svært at læse om en stor kunstner uden at forstå, hvad det gør hendes kunst så succesfuld. Hvordan opstår sådan en drøm og hvordan opstod Mariannes drøm? Det får man aldrig rigtig indsigt i. Vi er distanceret til den modgang, der følger med i at have en kunstnerisk drøm og først sent i bogen er der korte glimt af modvind og krise. Dog er der noget gribende i denne distance til protagonistens indre tanker om op og nedture, til kunstneren, som vi så tit får tilgang til på museer og i biografier, hvilket alligevel gør bogen til en page-turner.
Thorstein Thomsen, En drøm kan være så stærk, Oktober 2021, 320 sider, Peoplespress