// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Georgette Heyer: Den formidable Sophy
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » K√¶rlighed og romantik, Roman

Georgette Heyer: Den formidable Sophy

Skrevet af den 4. april 2022 – 06:30Ingen kommentarer

Er du til Regency-romance, kan jeg gl√¶de dig med, at Georgette Heyers (1902-1974) b√łger netop nu bliver oversat til dansk. Den selvst√¶ndige roman, Den formidable Sophy, som foreg√•r i Londons selskabsliv i 1800-tallet, blev oprindelig udgivet i 1950, og vi f√•r b√•de en knivskarp dialog med satirisk humor uden sammenligning og masser af romance. Det er virkelig godt!

Den tyve√•rige Sophy Stanton-Lacy er ikke en normal ung kvinde for sin tid. Hendes mor d√łde, da Sophy var helt lille, s√• hendes far, Sir Horace Stanton-Lacy, har opdraget hende p√• en noget anderledes m√•de, end hvad er acceptabelt for en ung kvinde i 1800-tallet. Da han skal p√• en rejse til Sydamerika, sp√łrger han sin s√łster, Lady Ombersley, om hun kan have Sophy boende og introducere hende for selskabslivet. Det huer ikke Lady Ombersley, da hun ogs√• har sin egen datter, Cecilia, at tage hensyn til. Cecilia skal forloves med Lord Charlbury, men har tabt sit hjerte til den fattige digter Augustus, som bestemt ikke er et passende parti. Men Sir Horace har talt, og inden de f√•r set sig om, ankommer den unge Sophy til Lady Ombersleys hus i London, og hun er bestemt ikke den bly pige, hendes faster havde troet, hun ville v√¶re.

Der g√•r ikke l√¶nge, f√łr Sophy har sat hele huset p√• den anden ende. Sophys f√¶tter, Charles, som er herren i huset, da hans far ikke har styr p√• noget som helst, er ikke tilfreds med, at de skal finansiere endnu en ung kvindes debut i selskabslivet. Han er forlovet med den utrolig kedelige og korrekte miss Wraxton, og hun er bestemt heller ikke stor fan af Sophy. Sophy, der er mere intelligent og snu, end de alle havde forestillet sig, regner hurtigt ud, hvordan hun kan afhj√¶lpe alle de forst√•ende kriser. F√łrst og fremmest vil hun l√łse problemet med Cecilia og Augustus, for selvom hun er fortaler for, at Cecilia skal giftes med den, hun elsker, er der noget, der ikke helt stemmer med flyvske Augustus. Og mens hun s√¶tter sin store plan i gang, kan hun jo liges√• godt f√• styr p√• nogle af de andre ting, der halter i Ombersley-huset.

Fortvivl ikke alle Bridgerton-fans, for der er en ny serie p√• markedet, og den kan uden tvivl d√¶mpe Bridgerton-abstinenserne en del. Det kan godt v√¶re, at vi ikke f√•r den store portion lummer erotik, som Bridgerton-b√łgerne er kendt for, men Georgette Heyer skriver med raffineret humor og med et utal af intelligente samtaler mellem de gennemf√łrte karakterer, s√• man som l√¶ser er opslugt af historien fra start til ende. Der er desuden masser af k√¶rlighed i denne bog, og Sophy er en vidunderlig karakter, som l√łfter bogen fra en middelm√•dig romance til en gennemf√łrt og intelligent roman.

Georgette Heyer: Den formidable Sophy, Lindhardt og Ringhof, oversat af Signe Sejersb√łl, 346 sider, februar 2022

Der er lukket for kommentarer.