// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Georgette Heyer: Den formidable Sophy
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Kærlighed og romantik, Roman

Georgette Heyer: Den formidable Sophy

Skrevet af den 4. april 2022 – 06:30Ingen kommentarer

Er du til Regency-romance, kan jeg glæde dig med, at Georgette Heyers (1902-1974) bøger netop nu bliver oversat til dansk. Den selvstændige roman, Den formidable Sophy, som foregår i Londons selskabsliv i 1800-tallet, blev oprindelig udgivet i 1950, og vi får både en knivskarp dialog med satirisk humor uden sammenligning og masser af romance. Det er virkelig godt!

Den tyveårige Sophy Stanton-Lacy er ikke en normal ung kvinde for sin tid. Hendes mor døde, da Sophy var helt lille, så hendes far, Sir Horace Stanton-Lacy, har opdraget hende på en noget anderledes måde, end hvad er acceptabelt for en ung kvinde i 1800-tallet. Da han skal på en rejse til Sydamerika, spørger han sin søster, Lady Ombersley, om hun kan have Sophy boende og introducere hende for selskabslivet. Det huer ikke Lady Ombersley, da hun også har sin egen datter, Cecilia, at tage hensyn til. Cecilia skal forloves med Lord Charlbury, men har tabt sit hjerte til den fattige digter Augustus, som bestemt ikke er et passende parti. Men Sir Horace har talt, og inden de får set sig om, ankommer den unge Sophy til Lady Ombersleys hus i London, og hun er bestemt ikke den bly pige, hendes faster havde troet, hun ville være.

Der går ikke længe, før Sophy har sat hele huset på den anden ende. Sophys fætter, Charles, som er herren i huset, da hans far ikke har styr på noget som helst, er ikke tilfreds med, at de skal finansiere endnu en ung kvindes debut i selskabslivet. Han er forlovet med den utrolig kedelige og korrekte miss Wraxton, og hun er bestemt heller ikke stor fan af Sophy. Sophy, der er mere intelligent og snu, end de alle havde forestillet sig, regner hurtigt ud, hvordan hun kan afhjælpe alle de forstående kriser. Først og fremmest vil hun løse problemet med Cecilia og Augustus, for selvom hun er fortaler for, at Cecilia skal giftes med den, hun elsker, er der noget, der ikke helt stemmer med flyvske Augustus. Og mens hun sætter sin store plan i gang, kan hun jo ligeså godt få styr på nogle af de andre ting, der halter i Ombersley-huset.

Fortvivl ikke alle Bridgerton-fans, for der er en ny serie på markedet, og den kan uden tvivl dæmpe Bridgerton-abstinenserne en del. Det kan godt være, at vi ikke får den store portion lummer erotik, som Bridgerton-bøgerne er kendt for, men Georgette Heyer skriver med raffineret humor og med et utal af intelligente samtaler mellem de gennemførte karakterer, så man som læser er opslugt af historien fra start til ende. Der er desuden masser af kærlighed i denne bog, og Sophy er en vidunderlig karakter, som løfter bogen fra en middelmådig romance til en gennemført og intelligent roman.

Georgette Heyer: Den formidable Sophy, Lindhardt og Ringhof, oversat af Signe Sejersbøl, 346 sider, februar 2022

Der er lukket for kommentarer.