// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Meg Mason: Højtryk og lavtryk
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Kærlighed og romantik, Roman

Meg Mason: Højtryk og lavtryk

Skrevet af den 20. marts 2022 – 06:30Ingen kommentarer

Det her er en af de bøger, der langsomt kryber ind under huden på dig. For nogle kan den ved første øjekast nok virke en smule langtrukken, men læser du også alt det, der står mellem linjerne, er det en fin og tragikomisk roman om dysfunktionelle familieforhold, bristede drømme og kærlighed – og om at være lige ved at miste den.

Der skete noget med Martha, da hun var sytten. Det var, som om en bombe eksploderede i hendes hjerne og gjorde hende ude af stand til at leve et normalt liv. Hendes familie og de venner, hun stadig har tilbage, er klar over det og ved, at hun kan gå fra at være positiv og glad til at være fuldkommen apatisk. Hun har set læger og psykiatere, som alle har udskrevet forskellige medikamenter, uden at kunne fastslå hvad hun fejler.

Martha er gift med den sødeste mand, Patrick, som ikke ønsker andet end at gøre hende lykkelig, men Martha har det med at skubbe alt og alle fra sig, som vil hende det godt. Hun havde store drømme om en fantastisk karriere og om at skrive en roman, men nu er hun endt med et skodjob og en tilværelse, der på ingen måde var den, hun drømte om, og i et hus, hun hader.

Faktisk synes Martha, at alt er så forfærdeligt, at hun ikke kan nævne noget som helst positivt om noget eller nogen– heller ikke om Patrick. Og en dag får selv han nok. Pludselig står Martha uden Patrick, hus og venner ved sin side og ender med at måtte flytte hjem i sit faldefærdige barndomshjem, hvor derouten rammer hårdere, end hun havde troet muligt. Måske bliver Martha alligevel nødt til at gøre noget aktivt for at få ændret sin kurs og ikke bare følge den vej, hendes sygdom har bragt hende.

Højtryk og lavtryk virker (jeg skriver virker, da jeg faktisk ikke har nogen anelse om, hvordan det er at leve med en psykisk sygdom) som en realistisk fremstilling af at leve med en psykisk sygdom. Hvilken effekt det har på hele familien, og hvor svært det må være for de pårørende ikke at kunne hjælpe. Det kan godt være, at bogen virker tung og deprimerende, men den er faktisk ret morsom. Martha er forfærdelig! Hun er simpelthen så ubehøvlet over for dem, hun kender (og ikke kender), og noget af en strigle over for Patrick. Man undrer sig over, at han holdt så længe – men så kigger den intelligente, søde og sjove Martha frem i glimt, og så forstår man det alligevel lidt.

Meg Mason bliver sammenlignet med Sally Rooney, og selvom der ikke er noget, der kan slå Rooneys fantastiske skrivestil, kan jeg godt se lighederne. Så er du til bøger skrevet som af Rooney, vil Højtryk og lavtryk også være noget for dig.

Meg Mason: Højtryk og lavtryk, Politikens forlag, oversat af Giovanna Alesandro, 390 sider, januar 2022

Der er lukket for kommentarer.