// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Édouard Louis: En kvindes forvandling
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Édouard Louis: En kvindes forvandling

Skrevet af den 20. januar 2022 – 05:16Ingen kommentarer

Édouard Louis blev kendt her i landet, da hans selvbiografiske roman Færdig med Eddy Bellegueule udkom på dansk i 2015. En fremragende roman om opvækst, vold og fattigdom, om ikke at passe ind og om at springe ud som homo i et miljø, der ikke kan rumme ham.

Siden er der kommet flere bøger til, der langt hen af vejen kredser om de samme tematikker og nu får vi på dansk En kvindes forvandling, en roman om forfatterens mor.

“Det hele begyndte med et fotografi. Jeg vidste ikke, at det billede fandtes, eller at jeg havde det – hvem har jeg fået det af, og hvornår?” Et billede af forfatterens mor som tyveårig sætter tankerne i gang om hendes liv. Bogen er en slags portræt af hende eller i hvert fald en fortælling om, hvordan han, hendes søn, oplever hende, ser hende. Han beskriver episoder fra sin egen barndom, ungdom og som voksen. Derfor er det heller ikke alene hendes liv, men også hans liv og deres relation vi får et indblik i – fra hans synspunkt. En relation præget af at han blandt andet har været flov over hende og sit ophav.

Det er en roman om at blive låst fast i fattigdom og dårlige relationer. Om at blive mor i en ung alder, om fordrukne mænd og kedsommelige hverdage som husmor i det nordlige Frankrig.

Titlen peger både på forvandlingen fra at være ung pige til fastlåst husmor i dysfunktionelle forhold og på forvandlingen væk derfra i slutfyrrene til en tilværelse i Paris med en sød mand. Romanen er derfor også en reminder om at forandring er mulig. At man kan skabe sig en ny fremtid. At man kan slippe ud af dårlige forhold og at kærligheden findes. At der er mulighed for at bruge livet på noget andet, end det man har gjort i alt for mange år. Træerne vokser som bekendt ikke ind i himlen, hun er stadig forsørget af en mand og har et meget lille netværk, men man får et indtryk af, at hun er mere lykkelig end nogen sinde før.

Jeg sætter pris på forfatterens ærlighed, når han beretter fra bunden af samfundet og pris på at han ikke skjuler sine egne mindre pæne sider. Og det er interessant at læse om dynamikken i hans familie og om en kvindes liv. Med sine kun lidt over 100 sider er bogen dog hurtig læst og den griber mig ikke om hjertet på samme måde som andre af hans bøger har gjort det.

Hvis du har læst de andre af Édouard Louis bøger, vil du formentlig som mig sætte pris på gensynet med familien. Hvis du ikke har, vil jeg anbefale dig at starte med romanen Færdig med Eddy Bellegueule, som klart er den bedste af hans romaner. Derefter kan du læse Voldens historie, en bog der også bygger på hans eget liv, om overgreb og vold. Meget barsk, meget god.

Og så vil jeg opfordre dig til at holde øje med om en af hans bøger bliver opsat som teater i nærheden af dig. Jeg har siddet blæst tilbage i sædet i smerte og begejstring under opførelsen af En historie om vold og Færdig med Eddy.

Édouard Louis, En kvindes forvandling, Januar 2022, Gyldendal, 112 sider, På dansk ved François-Eric Grodin.

Der er lukket for kommentarer.