// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Lana Lux: Dukke
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Lana Lux: Dukke

Skrevet af den 27. november 2021 – 07:12Ingen kommentarer

Samira er syv √•r og bor p√• b√łrnehjem i Ukraine. Vi er i midt halvfemserne, Ukraine er blevet selvst√¶ndigt, men den nye nation er forarmet, og der er ikke meget voksenomsorg p√• b√łrnehjemmet for lille Samira. Tv√¶rtimod hersker disciplin og h√•rde straffe, mens b√łrnene h√•ber p√• at blive adopteret, allerhelst af et par fra Vesten.

Samira er meget k√łn, men alligevel er det veninden Marina der bliver adopteret af et tysk par, og Samira bliver efterladt i b√łrnehjemmets ensomhed. En dag skriver Marina sin tyske adresse til Samira, og Samira stikker af fra b√łrnehjemmet med Tyskland og Marinas nye familie som m√•l. Desv√¶rre er det kun i eventyrene at den slags g√•r godt. Samira n√•r ikke l√¶ngere end til togstationen, f√łr hun opdager at uden penge, pas og sprogkundskaber kommer hun ingen vegne. I stedet ender hun som en moderne Oliver Twist som en del af en mindre bande, der lever af at tigge, stj√¶le og hvad man nu ellers kan finde p√• for at tjene penge.

Det er slemt, men det bliver kun v√¶rre, for i takt med at Samira bliver √¶ldre er der voksne m√¶nd, der √łnsker at udnytte hende. For sex, for penge ‚Äď for Samira er s√• k√łn, at de kalder hende Kukolka, det russiske ord for dukke.

Dukke er absolut ikke en roman for b√łrn, det er en roman om noget af det mest modbydelige mennesker kan g√łre ved hinanden. Dukke handler om misbrug og udnyttelse af piger, og er p√• den m√•de rystende og ubehagelig. Men det er ogs√• en roman om overlevelse og om venskaber, der knyttes de mest usandsynlige steder.

Samira er en fascinerende figur. P√• den ene side en st√¶rk vilje, der b√¶rer hende igennem ondskaben, p√• den anden side et naivt barn, der bliver gjort fortr√¶d og ikke selv kan gennemskue, hvordan hun bliver udnyttet og misbrugt. Dukke er en af de romaner, der er sv√¶r at l√¶gge fra sig. Man v√¶mmes, man h√•ber, man raser ‚Äď den er fremragende skrevet og en rasende anklage mod menneskehandel og misbrug af b√łrn og kvinder.

Lana Lux er en virkelig interessant forfatter, som jeg h√•ber at komme til at l√¶se meget mere af. Det er ogs√• f√łrste gang jeg l√¶ser en udgivelse fra mikroforlaget Klara W, der udgiver oversat tysk sk√łnlitteratur, og hvis de kan holde niveauet i fremtiden bliver det utroligt sp√¶ndende at f√łlge dette forlag!

Lana Lux: Dukke. 323 sider, Klara W. Oversat af Ann-Claire Olsen, udkom juli 2021

Der er lukket for kommentarer.