// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Tom Buk-Swienty: Undervejs – Dronning Margrethe fortæller til Tom Buk-Swienty
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi

Tom Buk-Swienty: Undervejs – Dronning Margrethe fortæller til Tom Buk-Swienty

Skrevet af den 12. december 2021 – 04:11Ingen kommentarer

Om godt en måned har Hendes Majestæt Dronning Margrethe været regent her i Kongeriget i 50 år. Dermed er det 50 år siden, at den historie, som bogen her handler om, sluttede.

“Undervejs” er nemlig Dronningens opvækst fra 1940 til 1972 fortalt af hende selv til forfatteren Tom Buk-Swienty.

Og den fortælling leverer makkerparret ganske fornemt i et værk, der for fremtiden vil stå som et af de væsentligste, hvis man vil forstå hvem dronningen er.

For vi kommer helt ind under huden og der kommer også nogle sandheder på bordet. Om hendes far, Frederik den 9.’s alkoholisme, om danskernes mobning af hendes mand på grund af hans dårlige danskkundskaber og meget mere.

Der bliver ikke lagt fingre imellem. Samtidig kan man nærmest høre Dronningens stemme for sig. Og forestille sig hvordan hun griner af sig selv, når hun siger noget ekstra sjovt eller skarpt.

Bogen emmmer af at, Dronningen er en fremragende fortæller med hang til selvironi og selvindsigt. En dronning, der ikke tager sig selv for højtidelig.

Dronningen var midt i 20’erne, da hun var på to længere “dannelsesrejser” til Asien og Sydamerika. Rejsedagbøger fra de ture er genoptrykt i bogen. Det er med til at give et godt indtryk af den unge Margrethe, hvordan hun så verden og tænkte dengang. Et fornemt supplement til en i forvejen sublim fortælling, hvor man virkelig føler, at dronningen har givet noget af sig selv, ikke holdt sig tilbage, men fortalt hvordan det var, hvad der skete og hvordan det føltes.

Hvis man – som de fleste danskere – godt kan lide dronningen, så bliver man endnu gladere for hende, når man læser “Undervejs”. Er man på vippen, så læs bogen og bliv overbevist om, at den gamle monark er noget særligt.

Tom Buk-Swienty: Undervejs – Dronning Margrethe fortæller til Tom Buk-Swienty. Politikens Forlag, 2021. 453 sider.

Der er lukket for kommentarer.