// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Maria Helleberg: Barnet fra Thy
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Maria Helleberg: Barnet fra Thy

Skrevet af den 17. december 2021 – 05:34Ingen kommentarer

Gæsteanmeldelse af Marie Toftdahl.

“Barnet fra Thy”, som kan læses som en selvstændig roman, er nummer tre i Maria Hellebergs trilogi bestående af “Kvinderne fra Thy”, “Søstrene fra Thy” og “Barnet fra Thy”.

I bind to fortælles historien om søstrene Gerda og Ruth. Begge drømte om at flytte til København, men Gerda må blive i Thy for at tage sig af deres mor efter farens død. Hun får en læreplads i Ballebys boghandel i Thisted, som blev et samlingssted for de lokale modstandsfolk under 2. verdenskrig. Her mødte hun Arne en enkelt gang den 4. maj 1945, hvor de udvekslede fornavne.

Efter krigen drager Arne til USA og stifter bekendtskab med fjernsynet, hvilket skal vise sig at blive hans levevej på godt og ondt. Gerda er flyttet til København. Han vender tilbage til Danmark og tænker stadig på Gerda og forsøger at finde hende. De mødes dog helt tilfældigt igen i København til en fest i højhusene ved Bellahøj i 1955. De forelsker sig hovedkulds ved dette møde og får deres første og eneste barn Maria i 1956. Bind tre strækker sig frem til Marias begyndende pubertet omkring 1970. I de første år af Marias liv er ægteskabet mellem Gerda og Arne godt. Arne er omsorgsfuld og nærværende over for hende.

Tiden er kendetegnet af opbrud og nye muligheder. Gerda og Arne er progressive uden det dog lykkes dem rigtigt at få del i de muligheder, tiden giver dem. Mulighederne smutter lidt forbi dem. De anskaffer sig moderne nye møbler og er intellektuelt nysgerrige. Gerda vil gerne tilbage på arbejde, men det modsætter Arne sig.

Herefter begynder tegnene på en dysfunktionel familie at vise sig. Gerda bliver mere og mere frustreret over at være hjemmegående husmor. Hun passer Maria, som ikke må komme i børnehave eller lege med andre børn de forskellige steder, de bor. Hun bliver et ensomt og overbeskyttet barn. Hun klarer sig godt på grund af sin gode begavelse og lærer sig selv at læse meget tidligt og skrive historier. Godt hjulpet på vej af morens interesse for bøger.

Arne passer sine jobs, har ofte mange penge, andre gange ingen. De flytter tit og når aldrig rigtigt at falde til og slå rod. Han er en fantast, alkohol- og pillemisbruger, utro og involverer sig i tvivlsomme økonomiske transaktioner. Han forekommer at være en svag og psykisk ustabil person. Han er ikke i stand til at leve op til egne idealer i sit oftest kluntede og mislykkede forsøg på at forsørge sin familie. Han tillader derfor også, at Gerda senere har småjobs ind i mellem.

Så efter nogle få år tegner der sig et billede af en familie med tre ensomme mennesker, som aldrig rigtigt får fat i livet. De svæver hvileløst rundt, men oplever dog kortvarigt ind i mellem at have enkeltstående fælles oplevelser sammen. Både Gerda og Arne kæmper for at holde sammen som familie. De bor først i København og derefter nogle år i Vejle for så at flytte tilbage til hovedstaden igen. Her bor de mange steder, stort og flot men oftest i små lejligheder. Afhængig af Arnes skiftende økonomiske formåen. Beskrivelsen fra D’Angleterre, hvor Arne har giver sig ud for at være en dansk-amerikansk NATO general, er meget morsomt og tragikomisk beskrevet.

Sammen med en af de eneste rigtige venner Maria får – Peter som er hendes nabo i de år, de bor i Vejle – begynder de at skrive historier. “Vi havde fundet den eneste vej ud af barndommen. Selvfølgelig kunne alt beskrives og formes i ord”. De lover hinanden ægteskab, når de bliver voksne og på den måde finde en vej ud af det ensomme og isolerede liv, de begge har. Om det lykkes, må du læse dig til.

Romanen beskriver med stor sikkerhed det mindre barns manglende forståelse for hvad, der foregår rundt omkring det og det større barns begyndende fornemmelse for, at der er et eller andet galt i familien. Beskrevet med den modenhed, der hører de enkelte aldre til. Meget overbevisende gennem hele bogen. Et barns undren og forsøg på at skabe mening. Og morens styrke der til sidst gør det muligt for hende og Maria at begynde et mere stabilt liv, gætter jeg på.

Alt i alt er det en dejlig og læsværdig bog, der dog ikke har meget Thy i sig. Jeg havde stor fornøjelse af at læse bogen. I øvrigt i lighed med de to første bind. Maria Helleberg er i mine øjne en stor fortæller.

Maria Helleberg, Barnet fra Thy, November 2021, Anmeldereksemplar fra Gyldendal, 324 sider.

Der er lukket for kommentarer.