// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Maria Helleberg: Barnet fra Thy
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Maria Helleberg: Barnet fra Thy

Skrevet af den 17. december 2021 – 05:34Ingen kommentarer

Gæsteanmeldelse af Marie Toftdahl.

‚ÄúBarnet fra Thy‚ÄĚ, som kan l√¶ses som en selvst√¶ndig roman, er nummer tre i Maria Hellebergs trilogi best√•ende af ‚ÄúKvinderne fra Thy‚ÄĚ, ‚ÄúS√łstrene fra Thy‚ÄĚ og ‚ÄúBarnet fra Thy‚ÄĚ.

I bind to fort√¶lles historien om s√łstrene Gerda og Ruth. Begge dr√łmte om at flytte til K√łbenhavn, men Gerda m√• blive i Thy for at tage sig af deres mor efter farens d√łd. Hun f√•r en l√¶replads i Ballebys boghandel i Thisted, som blev et samlingssted for de lokale modstandsfolk under 2. verdenskrig. Her m√łdte hun Arne en enkelt gang den 4. maj 1945, hvor de udvekslede fornavne.

Efter krigen drager Arne til USA og stifter bekendtskab med fjernsynet, hvilket skal vise sig at blive hans levevej p√• godt og ondt. Gerda er flyttet til K√łbenhavn. Han vender tilbage til Danmark og t√¶nker stadig p√• Gerda og fors√łger at finde hende. De m√łdes dog helt tilf√¶ldigt igen i K√łbenhavn til en fest i h√łjhusene ved Bellah√łj i 1955. De forelsker sig hovedkulds ved dette m√łde og f√•r deres f√łrste og eneste barn Maria i 1956. Bind tre str√¶kker sig frem til Marias begyndende pubertet omkring 1970. I de f√łrste √•r af Marias liv er √¶gteskabet mellem Gerda og Arne godt. Arne er omsorgsfuld og n√¶rv√¶rende over for hende.

Tiden er kendetegnet af opbrud og nye muligheder. Gerda og Arne er progressive uden det dog lykkes dem rigtigt at f√• del i de muligheder, tiden giver dem. Mulighederne smutter lidt forbi dem. De anskaffer sig moderne nye m√łbler og er intellektuelt nysgerrige. Gerda vil gerne tilbage p√• arbejde, men det mods√¶tter Arne sig.

Herefter begynder tegnene p√• en dysfunktionel familie at vise sig. Gerda bliver mere og mere frustreret over at v√¶re hjemmeg√•ende husmor. Hun passer Maria, som ikke m√• komme i b√łrnehave eller lege med andre b√łrn de forskellige steder, de bor. Hun bliver et ensomt og overbeskyttet barn. Hun klarer sig godt p√• grund af sin gode begavelse og l√¶rer sig selv at l√¶se meget tidligt og skrive historier. Godt hjulpet p√• vej af morens interesse for b√łger.

Arne passer sine jobs, har ofte mange penge, andre gange ingen. De flytter tit og n√•r aldrig rigtigt at falde til og sl√• rod. Han er en fantast, alkohol- og pillemisbruger, utro og involverer sig i tvivlsomme √łkonomiske transaktioner. Han forekommer at v√¶re en svag og psykisk ustabil person. Han er ikke i stand til at leve op til egne idealer i sit oftest kluntede og mislykkede fors√łg p√• at fors√łrge sin familie. Han tillader derfor ogs√•, at Gerda senere har sm√•jobs ind i mellem.

S√• efter nogle f√• √•r tegner der sig et billede af en familie med tre ensomme mennesker, som aldrig rigtigt f√•r fat i livet. De sv√¶ver hvilel√łst rundt, men oplever dog kortvarigt ind i mellem at have enkeltst√•ende f√¶lles oplevelser sammen. B√•de Gerda og Arne k√¶mper for at holde sammen som familie. De bor f√łrst i K√łbenhavn og derefter nogle √•r i Vejle for s√• at flytte tilbage til hovedstaden igen. Her bor de mange steder, stort og flot men oftest i sm√• lejligheder. Afh√¶ngig af Arnes skiftende √łkonomiske form√•en. Beskrivelsen fra D‚ÄôAngleterre, hvor Arne har giver sig ud for at v√¶re en dansk-amerikansk NATO general, er meget morsomt og tragikomisk beskrevet.

Sammen med en af de eneste rigtige venner Maria f√•r – Peter som er hendes nabo i de √•r, de bor i Vejle – begynder de at skrive historier. ‚ÄúVi havde fundet den eneste vej ud af barndommen. Selvf√łlgelig kunne alt beskrives og formes i ord‚ÄĚ. De lover hinanden √¶gteskab, n√•r de bliver voksne og p√• den m√•de finde en vej ud af det ensomme og isolerede liv, de begge har. Om det lykkes, m√• du l√¶se dig til.

Romanen beskriver med stor sikkerhed det mindre barns manglende forst√•else for hvad, der foreg√•r rundt omkring det og det st√łrre barns begyndende fornemmelse for, at der er et eller andet galt i familien. Beskrevet med den modenhed, der h√łrer de enkelte aldre til. Meget overbevisende gennem hele bogen. Et barns undren og fors√łg p√• at skabe mening. Og morens styrke der til sidst g√łr det muligt for hende og Maria at begynde et mere stabilt liv, g√¶tter jeg p√•.

Alt i alt er det en dejlig og l√¶sv√¶rdig bog, der dog ikke har meget Thy i sig. Jeg havde stor forn√łjelse af at l√¶se bogen. I √łvrigt i lighed med de to f√łrste bind. Maria Helleberg er i mine √łjne en stor fort√¶ller.

Maria Helleberg, Barnet fra Thy, November 2021, Anmeldereksemplar fra Gyldendal, 324 sider.

Der er lukket for kommentarer.