// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Thomas Larsen: Monark og menneske
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Fort√¶llinger, Historie, Kongehuset

Thomas Larsen: Monark og menneske

Skrevet af den 10. december 2021 – 05:28Ingen kommentarer

Der er sagt og skrevet meget om vores monark gennem de sidste fem √•rtier. Og selvf√łlgelig skulle der ogs√• udkomme en jubil√¶umsbog i forbindelse med denne milep√¶l. Om der er s√• meget nyt under solen i denne bog, som ikke er sagt eller skrevet f√łr, er jeg dog i tvivl om.

Ideen med at lade mennesker omkring Dronningen fortælle er god og bogen er således inddelt i 14 fortællinger med hver deres synsvinkel, som man som læser kan dykke ned i alt efter interesse.

Det er dermed ikke en historisk eller kronologisk gennemgang af monarkens tid på tronen, der er tale om, men et slags opslagsværk, man kan læse i efter interesse, hvilket fungerer rigtig godt.

Der er for eksempel kapitler, hvor hendes private venner fort√¶ller, udtalelser fra medlemmer af andre kongehuse og mennesker, hun har v√¶ret i ber√łring med i faglige sammenh√¶nge, herunder statsminister Mette Frederiksen og chef for Det Kongelige Teater Kasper Holten for blot at n√¶vne et par eksempler.

Jeg valgte f√łrst at dykke ned i kapitlerne af Dronningens private venner, Birgitta Hillings√ł og Marianne Haslund-Christensen, da jeg t√¶nkte, at d√©r m√•tte der v√¶re nogle anekdoter eller andet ‚ÄĚnyt‚ÄĚ, som jeg ikke tidligere har l√¶st eller h√łrt om, men min nysgerrighed blev desv√¶rre ikke stillet.

Det samme g√łr sig g√¶ldende i kapitlet, hvor kronprinsesse Victoria fort√¶ller. Heller ikke her fik jeg det, jeg regnede med. Kapitlerne ryger lidt ind og ud af tangenter. For eksempel handler Kronprinsesse Victorias fort√¶lling utrolig meget om Dronning Ingrid, den svenske prinsesse Margareta, som Dronningen er opkaldt efter, og om hendes forhold til Kronprins Frederik og den norske tronf√łlger, mere end det reelt handler om Dronningen.

Og i Birgitta Hillings√łs fort√¶lling h√łrer vi rigtig meget om den historiske kontekst, de voksede op under, om Kjeld Hillings√łs milit√¶rkarriere og om Prins Henriks ankomst til Danmark – emner som allerede er beskrevet mangt og meget og som m√•ske har v√¶ret lidt nemme at ‚ÄĚkopiere ind‚ÄĚ fra tidligere udgivelser? Jeg ved det ikke.

En af de mere interessante fort√¶llinger i bogen, og desv√¶rre meget korte, er fort√¶llingen om tilblivelsen af forsidens portr√¶t, som Jan Grarup st√•r bag, hvor han kort fort√¶ller om samarbejdet med Dronningen, da det skulle tages p√• meget gammeldags og fascinerede vis ‚Äď noget der ogs√• interesserer Dronningen og som med fordel kunne have fyldt mere.

Alt det sagt, s√• er det en l√¶kker bog i h√łj kvalitet og en flot og respektfuld opsamling p√• 50 √•r p√• tronen, men er du i forvejen bare nogenlunde oplyst om Kongehuset, s√• er der ikke meget nyt at komme efter.

Det er en oplagt gaveidé, hvis du har en royalist i familien.

Thomas Larsen: Monark og menneske ‚Äď fjorten fort√¶llinger om Dronning Margrethes 50 √•r som regent, Gyldendal, oktober 2021, 392 sider.

Der er lukket for kommentarer.