// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Thomas Larsen: Monark og menneske
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Fortællinger, Historie, Kongehuset

Thomas Larsen: Monark og menneske

Skrevet af den 10. december 2021 – 05:28Ingen kommentarer

Der er sagt og skrevet meget om vores monark gennem de sidste fem årtier. Og selvfølgelig skulle der også udkomme en jubilæumsbog i forbindelse med denne milepæl. Om der er så meget nyt under solen i denne bog, som ikke er sagt eller skrevet før, er jeg dog i tvivl om.

Ideen med at lade mennesker omkring Dronningen fortælle er god og bogen er således inddelt i 14 fortællinger med hver deres synsvinkel, som man som læser kan dykke ned i alt efter interesse.

Det er dermed ikke en historisk eller kronologisk gennemgang af monarkens tid på tronen, der er tale om, men et slags opslagsværk, man kan læse i efter interesse, hvilket fungerer rigtig godt.

Der er for eksempel kapitler, hvor hendes private venner fortæller, udtalelser fra medlemmer af andre kongehuse og mennesker, hun har været i berøring med i faglige sammenhænge, herunder statsminister Mette Frederiksen og chef for Det Kongelige Teater Kasper Holten for blot at nævne et par eksempler.

Jeg valgte først at dykke ned i kapitlerne af Dronningens private venner, Birgitta Hillingsø og Marianne Haslund-Christensen, da jeg tænkte, at dér måtte der være nogle anekdoter eller andet ”nyt”, som jeg ikke tidligere har læst eller hørt om, men min nysgerrighed blev desværre ikke stillet.

Det samme gør sig gældende i kapitlet, hvor kronprinsesse Victoria fortæller. Heller ikke her fik jeg det, jeg regnede med. Kapitlerne ryger lidt ind og ud af tangenter. For eksempel handler Kronprinsesse Victorias fortælling utrolig meget om Dronning Ingrid, den svenske prinsesse Margareta, som Dronningen er opkaldt efter, og om hendes forhold til Kronprins Frederik og den norske tronfølger, mere end det reelt handler om Dronningen.

Og i Birgitta Hillingsøs fortælling hører vi rigtig meget om den historiske kontekst, de voksede op under, om Kjeld Hillingsøs militærkarriere og om Prins Henriks ankomst til Danmark – emner som allerede er beskrevet mangt og meget og som måske har været lidt nemme at ”kopiere ind” fra tidligere udgivelser? Jeg ved det ikke.

En af de mere interessante fortællinger i bogen, og desværre meget korte, er fortællingen om tilblivelsen af forsidens portræt, som Jan Grarup står bag, hvor han kort fortæller om samarbejdet med Dronningen, da det skulle tages på meget gammeldags og fascinerede vis – noget der også interesserer Dronningen og som med fordel kunne have fyldt mere.

Alt det sagt, så er det en lækker bog i høj kvalitet og en flot og respektfuld opsamling på 50 år på tronen, men er du i forvejen bare nogenlunde oplyst om Kongehuset, så er der ikke meget nyt at komme efter.

Det er en oplagt gaveidé, hvis du har en royalist i familien.

Thomas Larsen: Monark og menneske – fjorten fortællinger om Dronning Margrethes 50 år som regent, Gyldendal, oktober 2021, 392 sider.

Der er lukket for kommentarer.