// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Peter Schmeichel: One – min selvbiografi
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Sport, Sportslitteratur

Peter Schmeichel: One – min selvbiografi

Skrevet af den 2. november 2021 – 04:28Ingen kommentarer

En af de bedste ikke-politikere-selvbiografier jeg nogensinde har læst. Så enkelt kan det siges om den mangeårige landsholdsmålmand og Manchester United-legende Peter Schmeichels nye selvbiografi.

Schmeichel blev k√•ret til Premier Leagues bedste m√•lmand gennem historien, og han er stadig et k√¶mpe navn i England. Bogen er derfor oprindeligt skrevet p√• engelsk af den prisvindende engelske sportsjournalist Jonathan Northcroft, der har adskillige andre sportsb√łger p√• samvittigheden.

Man kan virkelig mærke, at der er blevet lagt et grundigt arbejde i bogen. Den er ikke bare skrevet af Schmeichel selv eller af en semigod ghostwriter under corona-nedlukningen. Der er virkelig blevet arbejdet med værket Рunder coronanedlukningen.

I centrum af historien st√•r selvf√łlgelig Schmeichels otte √•r i Manchester United. Det er hans “claim to fame” i England. Men vi kommer ogs√• omkring hans polske fars op- og nedture p√• en grundig ikke-udleverende m√•de. Ganske st√¶rk l√¶sning, som giver en god forst√•else af mennesket Peter Schmeichel og hvor han kommer fra.

Vi kommer med ind i omkl√¶dningsrummene i de forskellige klubber, som han n√•ede at spille i. Og vi f√•r fortalt nogle sandheder om mange af de mennesker, som han m√łdte p√• sin vej – ikke mindst Br√łndby-legenden Per Bjerregaard. R√•t for us√łdet uden at g√• over stregen.

Schmeichel var fast mand p√• det danske landshold gennem adskillige √•r og med til at vinde europamesterskabet i 1992. Han tager den dav√¶rende landstr√¶ner Richard M√łller Nielsen i forsvar. Lidt en billig omgang at g√łre det i dag knap 30 √•r senere. Men bedre sent end aldrig.

Vi kommer vidt omkring. Fra H√łje Gladsaxe til Lissabon. To ting kommer Schmeichel dog ikke ind p√•. Medierne og ekskonen Benthe.

Mediepresset var ikke s√• stort i 1990’erne, som det er i dag. Men det er alligevel m√¶rkeligt, at Schmeichel kun i meget f√• s√¶tninger ber√łrer sit forhold til pressen. Ikke mindst det anstrengte forhold, som landsholdet havde til de danske sportsmedier i flere perioder mens Schmeichel stod mellem st√¶ngerne.

Mens et helt kapitel er viet til b√łrnene Cecilie og Kasper, s√• n√¶vnes deres mor Benthe kun overfladisk. Ingen ting om f√łrste m√łde, bryllupper, dagligdag sammen, st√łtte eller skilsmisse. Helt fair. Schmeichels valg. Men alligevel underligt i en bog, som g√•r i dybden med alt andet. P√• en m√•de, s√• man n√¶rmest danser gennem de mere end 400 sider. Ikke ofte det er tilf√¶ldet med biografier af personer, som kun er kendt for en ting / inden for et felt.

Peter Schmeichel: One – min selvbiografi. Politikens Forlag, 2021. 404 sider.

Der er lukket for kommentarer.