// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Frank Goldammer: Luftalarmmorderen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Frank Goldammer: Luftalarmmorderen

Skrevet af den 14. november 2021 – 05:57Ingen kommentarer

Mellemgaard har oversat og udgivet tyske Frank Goldammers serie om kriminalefterforskeren Max Heller. Serien, der er på fem bøger, udspiller sig i Dresden op mod 2. Verdenskrigs afslutning og frem til 1953. Det er et originalt greb, dels at kigge væk fra Berlin, dels at vælge at lade fokus være på årene, hvor Dresden bliver indlemmet i østblokken.

Jeg havde fornøjelsen af at blive introduceret til serien på Krimimessen i Horsens, hvor forfatteren deltog i debat med Romy Hausmann og Simone Bucholz. Det er tre velansete krimiforfattere, som messen fik til Danmark sammen med deres forlæggere, og vi kommer til at anmelde flere af deres bøger. Men altså, først ’Luftalarmmorderen’, som må siges at være et fremragende bekendtskab.

Som titlen antyder, så har vi at gøre med en morder, der slår til når luftalarmerne hyler, og de skræmte Dresden-borgere kryber sammen i frygt og rædsel i deres beskyttelsesrum. Og det gjorde de i den periode, som handlingen udspilles, for det er her i nogle af krigens sidste måneder, at amerikanske og britiske bombefly udløser last efter last, dag og nat, af de dødbringende bomber.

Flere historikere ser meget kritisk på udbombningen af Dresden, hvor bymidten og flere andre områder blev omdannet til helvede på jord med gigantiske ildstorme og mange tusinde døde civile. Hvis man har lyst til at dykke mere ned i den historie, så har vi anmeldt ‘Dresden 1945 – ilden og mørket’.

Under bomberegnen udfører en sadistisk kvindemorder sine lyssky gerninger. Han er grusom over for sine ofre, og det hensætter befolkningen i skræk. Rygterne vokser sig større og større – ikke mindst fordi man kan høre en højlydt hylen rundt om i gaderne, som fra en varulv eller et andet overnaturligt fænomen. Hellers efterforskning og jagt på morderen får mere og mere desperat karakter. Sammen med kolleger lister han rundt om natten i de mørkelagte ruiner og lytter efter hyl, der kan sige noget om, hvor den formodede morder befinder sig.

Efter de altødelæggende bombardementer i februar 1945 regner Heller med, at morderen er omkommet. Men ak, så let går det ikke, og jagten må fortsætte. Det kommer der en underfundig konstellation ud af, da han lykkes med at overtale en af de russiske officerer til at gøre sig følge.

Goldammer har skruet en flot historie og intrige sammen, som afdækkes lag på lag. Oven i det får vi en barsk skildring af Dresdens skæbne, og de helt ulidelige forhold, som de tyske civile blev påført ganske kort tid før Nazitysklands fald. Vi glæder os til at følge Heller på nye opgaver i efterkrigsårene.

Frank Goldammer: Luftalarmmorderen. Mellemgaard, 449 sider. Oversat af Thorvald Lygum, april 2021

Der er lukket for kommentarer.