// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Clare Mackintosh: Gidsel
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Krimi, Sp√¶nding

Clare Mackintosh: Gidsel

Skrevet af den 5. februar 2022 – 06:55Ingen kommentarer

‘Utrolig god. Burde blive en k√¶mpesucces, m√•ske endda en klassiker‚Äô. S√•dan skriver Lee Child, forfatter til en r√¶kke amerikanske sp√¶ndingsb√łger, p√• bagsiden af Clare Mackintoshs ‚ÄôGidsel‚Äô. Man m√• h√•be, at han har taget sig godt betalt for at l√¶gge navn til disse flotte ord. For det fortjener romanen ganske enkelt ikke. Den er fuld af klicheer, firkantede persontegninger og et h√•bl√łst plot.

Hvordan er forfatteren mon g√•et til denne roman? Er det ren spekulation, eller er hun drevet af noget st√łrre, et behov for at sige noget om klimaet og de menneskabte temperaturstigninger? Sv√¶rt at sige, men afs√¶ttet synes at v√¶re en skabelon, som giver succes. Der skal v√¶re noget med et barn, for det er altid synd for b√łrn, og det er for√¶ldrenes v√¶rste mareridt, at der kan ske noget forf√¶rdeligt med de sm√• poder. Og s√• er der noget med flyvemaskiner ‚Äď inderst inde er vi nok mange, som er lidt nerv√łse, n√•r vi stiger ombord. For hvad nu hvis? S√• tils√¶tter vi lidt klimaangst, der jo er oppe i tiden, og s√• burde den v√¶re hjemme.

De f√łrste cirka 120-150 sider sker der ikke ret meget. Adam og Minna lever sammen med deres adoptivbarn Sophia. Adam er politimand og ludoman, viser det sig. Minna er frustreret stewardesse, og Sophia er et barn, som godt kan lide at gemme sig. Og ohh, s√• har vi frygten, n√•r hun pludselig er forsvundet ‚Äď er hun mon blevet bortf√łrt?

Derefter tager handlingen mere fart. Minna skal med p√• den f√łrste direkte flyvning mellem London og Sydney, og den flyvning har stygge klimafanatikere lagt skumle planer for. Lad os bortf√łre stewardessens barn, s√• kan vi nok tvinge hende til at hj√¶lpe os ind i cockpittet. Vi overtager ganske enkelt flyvningen, og s√• kan vi tvinge regeringer til at give flyselskaber b√łder, hvis de ikke vil tage mere hensyn til klimaet. Hvis regeringen ikke vil det, s√• smadrer vi da bare flyet ind i operahuset i Sidney. S√• kan de l√¶re det! Heldigvis er Minna en rigtig helt, som f√•r afv√¶rget terroristernes plot, og det hele kan afsluttes i vammels√łd sentimentalisme.

Som om dette ikke er nok, s√• f√łler forfatteren i et efterord trang til at retf√¶rdigg√łre sine egne rejser, og den CO2-udledning, som hun indirekte p√•f√łrer kloden. Ufrivillig komisk bliver det, n√•r Mackintosh fors√łger at underst√łtte sit plot i samme efterord. Der har rent faktisk v√¶ret aktivister, som kaster sig over luftfarten, fort√¶ller hun. Et fly er blevet forhindret i at lette fra Dublin af en aktivist, som oven i k√łbet holdt et langt foredrag for kabinepersonalet om klimaforandringer. Han blev godt nok smidt ud af flyet derefter, men der beh√łver jo ikke v√¶re langt til en egentlig kapring. S√• handlingen og plottet er m√•ske slet ikke er s√• langt fra virkeligheden, som man m√•ske kunne f√• en fornemmelse af.

Skulle man efter l√¶sningen af ‚ÄôGidsel‚Äô v√¶re blevet bekymret for at s√¶tte sig til rette i flys√¶det og sp√¶nde sikkerhedsselen, s√• er Mackintosh klar til at tr√łste: ‚ÄôTil sidst vil jeg komme med nogle beroligende ord til den nerv√łse l√¶ser, som m√•ske ikke t√łr s√¶tte sig sig i et fly efter at have l√¶st denne bog. Det er ren fantasi. Der er ti gange st√łrre sandsynlighed for, at du bliver ramt af lynet, end af dit fly bliver kapret‚Äô. Tak for det. Sandsynligheden for, at jeg kommer til at l√¶se flere b√łger af Mackintosh er nok endnu mindre end at blive ramt af lynet.

Clare Mackintosh: Gidsel. Aronsen, 399 sider. Oktober 2021. Oversat af Brian Christensen.

Der er lukket for kommentarer.