// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Imogen Kealey: Befrielsen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historisk roman, Krige

Imogen Kealey: Befrielsen

Skrevet af den 9. december 2021 – 06:51Ingen kommentarer

Har du styr p√• heltinderne fra 2. verdenskrig? Dem h√łrer vi ikke s√• ofte om, men Befrielsen er en dramatiseret fort√¶lling om frihedsk√¶mperen Nancy Wake ‚Äď af nazisterne kaldet Den hvide mus p√• grund af hendes evne til at slippe gennem checkpoints ‚Äď som k√¶mpede sammen med de franske maquisarder for at befri Frankrig fra den tyske bes√¶ttelse.

Nancy bliver f√łdt i Australien, men stikker af hjemmefra i en ung alder. Hun ender i Frankrig, hvor hun gifter sig med sit livs k√¶rlighed, erhvervsmanden Henri Fiocca. Da Frankrig bliver besat, kaster Nancy sig ind i kampen p√• fransk side, og med Henrys penge g√łr hun stor gavn i modstandsbev√¶gelsen. Da hun er kvinde, kan hun nemmere slippe igennem tyskernes checkpoints, fordi de ikke mist√¶nker, at kvinder deltager i modstandskampen. Som tiden g√•r, strammes nettet dog om Nancy, og hun m√• forlade Frankrig i al hast for at undg√• at blive taget af Gestapo.

Hun ender i England, hvor hun mod alle odds f√•r lov at blive indlemmet i spionnetv√¶rket, og efter mange m√•neders h√•rd tr√¶ning bliver hun kastet ned over Frankrig for at etablere forbindelse med maquisarderne (de franske guerillagrupper, der flygtede op i bjergene for ikke at blive indkaldt til tvangsarbejde i Tyskland). Hun har dog ikke til sinds at lade dem styre slagets gang, og snart har hun mange m√¶nd under sin kommando, som hun f√łrer ud p√• farlige missioner i bestr√¶belserne p√• at g√łre dem klar til at hj√¶lpe de allierede styrker p√• D-dag. Men kan simple b√łnder stille noget op over for den velsmurte tyske krigsmaskine?

Historien om Nancy Wake er en utrolig fortælling om en meget utraditionel kvindes mod og kærlighed. Hun var ikke blot en heltinde, hun var soldat, spion, leder og frem for alt en kvinde forud for sin tid. Bogen er yderst velskrevet, og jeg sad med hjertet i halsen flere gange og heppede på Nancy og hendes folk, da jeg ikke på forhånd kendte hendes skæbne.

Forfatterparret Imogen Robertson og Darby Kealey, der st√•r bag pseudonymet Imogen Kealey har dramatiseret visse begivenheder, opfundet andre og √¶ndret lidt p√• tidslinjen, men i store tr√¶k er historien om Nancy Wake, som den er fortalt i Befrielsen, sand, hvilket blot g√łr den endnu st√¶rkere.

Sk√łnt Nancy Wake er den h√łjest dekorerede krigsheltinde i Frankrig, England, New Zealand, Australien og USA, kendte jeg ikke hendes historie, kun hendes navn, men jeg er glad for, at jeg nu kender dette kapitel i historien om kampen mod nazisterne i Frankrig. Rettighederne til bogen er i √łvrigt solgt til Hollywood, s√• snart f√•r vi Nancy at se p√• det store l√¶rred.

Bogen f√•r min varmeste anbefaling og er helt oplagt som gave√łnske denne jul.

Er du også vild med litteratur om 2. verdenskrig, kan du finde inspiration til mere læsning her.

Imogen Kealey, Befrielsen, Forlaget Aronsen, 392 sider, oversat af Anna Chris Thompson, udkom 11. oktober 2021

Der er lukket for kommentarer.