// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Imogen Kealey: Befrielsen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historisk roman, Krige

Imogen Kealey: Befrielsen

Skrevet af den 9. december 2021 – 06:51Ingen kommentarer

Har du styr på heltinderne fra 2. verdenskrig? Dem hører vi ikke så ofte om, men Befrielsen er en dramatiseret fortælling om frihedskæmperen Nancy Wake – af nazisterne kaldet Den hvide mus på grund af hendes evne til at slippe gennem checkpoints – som kæmpede sammen med de franske maquisarder for at befri Frankrig fra den tyske besættelse.

Nancy bliver født i Australien, men stikker af hjemmefra i en ung alder. Hun ender i Frankrig, hvor hun gifter sig med sit livs kærlighed, erhvervsmanden Henri Fiocca. Da Frankrig bliver besat, kaster Nancy sig ind i kampen på fransk side, og med Henrys penge gør hun stor gavn i modstandsbevægelsen. Da hun er kvinde, kan hun nemmere slippe igennem tyskernes checkpoints, fordi de ikke mistænker, at kvinder deltager i modstandskampen. Som tiden går, strammes nettet dog om Nancy, og hun må forlade Frankrig i al hast for at undgå at blive taget af Gestapo.

Hun ender i England, hvor hun mod alle odds får lov at blive indlemmet i spionnetværket, og efter mange måneders hård træning bliver hun kastet ned over Frankrig for at etablere forbindelse med maquisarderne (de franske guerillagrupper, der flygtede op i bjergene for ikke at blive indkaldt til tvangsarbejde i Tyskland). Hun har dog ikke til sinds at lade dem styre slagets gang, og snart har hun mange mænd under sin kommando, som hun fører ud på farlige missioner i bestræbelserne på at gøre dem klar til at hjælpe de allierede styrker på D-dag. Men kan simple bønder stille noget op over for den velsmurte tyske krigsmaskine?

Historien om Nancy Wake er en utrolig fortælling om en meget utraditionel kvindes mod og kærlighed. Hun var ikke blot en heltinde, hun var soldat, spion, leder og frem for alt en kvinde forud for sin tid. Bogen er yderst velskrevet, og jeg sad med hjertet i halsen flere gange og heppede på Nancy og hendes folk, da jeg ikke på forhånd kendte hendes skæbne.

Forfatterparret Imogen Robertson og Darby Kealey, der står bag pseudonymet Imogen Kealey har dramatiseret visse begivenheder, opfundet andre og ændret lidt på tidslinjen, men i store træk er historien om Nancy Wake, som den er fortalt i Befrielsen, sand, hvilket blot gør den endnu stærkere.

Skønt Nancy Wake er den højest dekorerede krigsheltinde i Frankrig, England, New Zealand, Australien og USA, kendte jeg ikke hendes historie, kun hendes navn, men jeg er glad for, at jeg nu kender dette kapitel i historien om kampen mod nazisterne i Frankrig. Rettighederne til bogen er i øvrigt solgt til Hollywood, så snart får vi Nancy at se på det store lærred.

Bogen får min varmeste anbefaling og er helt oplagt som gaveønske denne jul.

Er du også vild med litteratur om 2. verdenskrig, kan du finde inspiration til mere læsning her.

Imogen Kealey, Befrielsen, Forlaget Aronsen, 392 sider, oversat af Anna Chris Thompson, udkom 11. oktober 2021

Der er lukket for kommentarer.