// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Sperling, Nordskilde, Bergander: Spillet uden for banen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Erhvervsliv, Sportslitteratur

Sperling, Nordskilde, Bergander: Spillet uden for banen

Skrevet af den 18. oktober 2010 – 13:28Ingen kommentarer

Hvis du er typen, der hver dag pløjer B.T.’s sportssektion igennem fra ende til anden for altid at være opdateret på nyhederne omkring superligaen, men i øvrigt aldrig kunne drømme om at bevæge dig ind på de lyserøde erhvervssider i andre aviser, så er denne bog ikke noget for dig. Er du typen, der kaster dig frådende over Børsen og Berlingske Business, men aldrig kunne drømme om at læse sportssiderne i Berlingske eller i nogen som helst anden avis, så er denne bog heller ikke noget for dig.

For denne bog er fodbolden møder pengene. Hvis du kun interesserer dig for fodbolden, vil du straks gå død i de mange analyser, udregninger, tabeller og grafer, som bogen er proppet med. Hvis du omvendt er talnørd uden kontakt til grønsværen, så er du bedre tjent med at fornøje dig med bøger om makroøkonomi. For det kræver en vis kombination af fodboldhjerte og økonomihjerne at tygge sig igennem de mere end 300 siders nænsom dissekering af den danske superligas økonomi, ejerforhold, magtkampe og fremtidsscenarier. Men har du, ligesom undertegnede, denne kombi i dig, så er “Spillet uden for banen” den bog, som vi har savnet længe.

Bogen giver en særdeles grundig indføring i de danske “fodboldvirksomheder” og stiller det åbenlyse spørgsmål; hvorfor stort ingen af dem er i stand til at tjene penge. De har et produkt, som der er positive vibrationer omkring og som mange andre virksomheder derfor gerne vil forbindes med. Sponsor- og tv-aftalerne er af flere års varighed og klubberne er derfor sikret en stabil indtjening. Alligevel kører de stort set alle sammen med røde regnskabstal. Svaret skal blandt andet findes i det faktum, at fodboldvirksomhederne ofte mere drives af følelser end forretningssans. Og at amatørafdelinger og mæcener uden profit som primært fokus, udgør en stor del af ejerkredsen.

Endelig har der også været denne opturstendens til at investere i ikke-fodboldrelaterede forretningsområder som ejendomme, badelande, messehaller og lignende ud fra filosofien om at ville stå på flere ben end blot fodboldbenet – og dermed garderer sig mod økonomiske fibersprængninger og trælår. Noget, der gik godt før finanskrisen, men som nu er en klods om benet – især for FCK, der har været mest aktiv på denne front, og tjent som forbillede for de andre.

Bogen har fokus på de 12 klubber som spiller i Superligaen i sæsonen 2010/2011 og nedrykkere som AGF og AB nævnes kun sporadisk. Men det havde været interessant i bare et enkelt underkapitel at have stillet skarpt på de økonomiske forskelle på at spille i 1. division og i Superligaen. Hvad betød det for en klub som AB at rykke ned og hvordan sikrer AB at blive oppe, hvis det i denne sæson skulle lykkes at komme tilbage til det fine selskab? Da den danske Superliga har en del “elevatorhold” og da “storklubben” AGF nu er en tur nede for anden gang på få år, er betydningen af op- og nedturene relevant at få med.

VM i fodbold er verdens største tv-transmitterede sportsbegivenhed og fodboldspillet fascinerer høj som lav, ung som gammel, mænd som (visse) kvinder over hele verden. At se Messi eller Ronaldo tørre en forsvarskæde fuldstændig af og sublimt kanonere bolden ind i netmaskerne bag en målmand, der ikke helt ved hvad det var der ramte ham, er kunst. Ganske enkelt kunst. Med et hav af grafer og tabeller har bogen en tendens til at suge alt det smukke, sublime og skønne ud af boldspillet og forvandle det til en tør lærebog i sportsøkonomi på CBS. Misforstå mig ikke. Graferne og tabellerne formidler udmærket budskabet bag alle de mange analyser og beregninger som de tre forfattere har lavet. Men det ville ikke have skadet med bare et enkelt billede eller to. Især i forbindelse med de meget grundige gennemgange af både stadions og de mæcener, som står bag flere af klubberne, havde det været meget givtigt med billeder. Men også fra nogle af de helt store begivenheder i dansk klubfodbold – med OB’s mirakel på Bernabeu 6. december 1994 som det største.

Bogens 320 sider udstråler tyngde og seriøsitet i en grad, som vi desværre ser alt for lidt af i dansk faglitteratur af den lidt mere populære slags som denne. Mange andre forfattere kunne lære meget af forfatterne til denne bog og deres grundige forarbejde, som danner grundlag for fortællingen. Man kan dog ikke lade være med at ønske, at forfatterne bare et par gange havde håndhævet det gamle journalistprincip om “kill your darlings”. For bogen er så spækket med udregninger af selv de mest minutiøse detaljer, at det næsten bliver for meget og vi får ofte underbygget og dokumenteret pointer to, tre eller fire gange. Da det ikke er en videnskabelig ph.d.-afhandling kunne forfatterne godt have dræbt et par “darlings” og skåret historien en anelse skarpere til. Selvom selve teksten kun er 268 sider, så er der stadig mange gentagelser af pointer.

Bagerst i bogen er der et meget nyttig to-siders overblik over hver klub med historie, sportslige såvel som økonomiske resultater, stadionfaciliteter, trænerteam m.m. Ganske nyttigt værktøj og sådan noget, som jeg alt for tit savner i andre bøger. Men da forfatterne selv har regnet sig frem til at der i gennemsnit bliver fyret 2,5 træner i hver sæson, virker det en anelse komisk at angive navnene på trænerne i de enkelte klubber. Forrest i bogen gøres der opmærksom på, at redaktionen er afsluttet 15. august. Men bogen er først udkommet her i midten af oktober. I mellemtiden har både OB og AAB fyret sine trænere. Ja, i OB røg både assistenttræneren og sportsdirektøren ud af vagten ved samme lejlighed. I opremsningen af trænere gennem tiden i den enkelte klub skriver man under OB “Lars Olsen 07/08 – ” Og det er fint nok. Samtidig at angive under det særskilte punkt “træner” virker overflødigt og er, som det er tilfældet, med til at gøre bogen forældet inden den er udkommet.

Sportsredaktører på diverse danske dagblade forsvarer ofte deres kolossalt mange siders sportsdækning med, at de skam også beskæftiger sig med spillet uden for banen. Og adskillige sportsjournalister har da også lagt navne til bøger om “Don Ø”. Men det er tankevækkende, at bogen her er skrevet af tre personer, der til daglig befinder sig langt væk fra de danske sportsredaktioner. At løfte sig op i helikopteren og tegne det store billede er åbenbart alligevel for svært.

“Spillet uden for banen” er et digert og gennemarbejdet værk, som giver os, der gerne vil vide mere om klubberne end blot at kende truppen, tæt ved det fulde overblik over forretningen Superligaen.

Joachim Sperling, Henrik Nordskilde, Emil Bergander, Spillet uden for banen – succes og fiasko i dansk topfodbold, L&R Business 2010, 320 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.